Eredivisie Rolstoelbasketbal verwelkomt vanaf komend seizoen ook Belgische clubs 

Na twee testseizoenen tussen Nederlandse en Belgische rolstoelbasketbalteams, gaat de Rolstoelbasketbal Eredivisie nu officieel verder met Nederlandse én Belgische teams. 

De samenwerking tussen Basketball Vlaanderen en de Stichting Basketball Experience NL (in opdracht van de Nederlandse Basketball Bond) zorgt voor een verdere kwaliteitsimpuls voor de sport en competitie. De bonden werken samen aan één competitiereglement en gelijke regels voor scheidsrechters, zodat er vanaf 2025 een volledige internationale competitie is. 

Nederlandse en Belgische Clubs 

Nederlandse eredivisieclubs: 

RBVM Zeeland 
SC DeVeDo 
SC Antilope 
Only Friends 
Rotterdam Basketbal 
Sunrise Medical Shooters 

Belgische competitieclubs: 

BC Oostende 
Limburg United 
Zedelgem Lions 
Leuven Bears 
BC Ninane 

Seizoen 2024-2025 

Van oktober tot februari 2024 spelen de teams hun nationale competitie en bepalen ze de landskampioen. Vanaf februari spelen de Nederlandse en Belgische clubs tegen elkaar in toernooien, steeds op locatie bij verschillende verenigingen, met twee wedstrijden per dag. 

Seizoen 2025-2026 

Vanaf 2025-2026 fuseren de Nederlandse en Belgische competities volledig en spelen wekelijks wedstrijden (niet in toernooivorm) onder de naam BENE League, met maximaal 12 teams. Dit verbetert de kwaliteit en aantrekkelijkheid van rolstoelbasketbal in beide landen. 

Organisatie 

De Stichting BEN (Basketball Experience NL) kreeg vorig jaar de opdracht van de Nederlandse Basketball Bond om de Nederlandse rolstoelbasketbalcompetitie in drie seizoenen te herstructureren en verbeteren. Met steun van sponsoren Management Drives en Zeeuw&Zeeuw wil de stichting de sport naar een hoger niveau tillen. De NBB blijft verantwoordelijk voor scheidsrechterzaken, tuchtrecht, contributies en classificatie, terwijl de stichting BEN de dagelijkse operatie, communicatie en marketing voor haar rekening neemt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *