Op de Paralympische Spelen in Parijs was het Back-to-Back Goud voor Nederland. De twaalf Oranje-helden behaalden het ultieme succes. Maar er was nog een dertiende speelster die regelmatig met Oranje meetrainde, uit het Land van de Rijzende Zon, Nippon. De Japanse Mayumi Tsuchida bivakkeerde verschillende periodes op Papendal.
Rolstoelbasketbalster Mayumi Tsuchida is het seizoen 2017/2018 een opvallende verschijning in de eredivisie. De Japanse traint in Apeldoorn (FSG Academy), Utrecht (SC Antilope) en Papendal (met het Nederlands team) en speelt haar competitieduels met SC Antilope. ,,Ik denk dat het Nederlands team snel beter is geworden na de Paralympics in Beijing,’’ legt de uit Tokyo afkomstige Japanse over die periode uit. ,,Ik hou van de Nederlandse speelstijl en ik wilde dat graag leren.’’ Via Toine Klerks van Basketball Experience Nederland en bondscoach Gertjan van der Linden kon die wens worden vervuld. ,,Toine, Gertjan en de Orange Angels laten al mijn dromen uitkomen,’’ klinkt het uit de grond van haar hart. ,,Ik waardeer dat enorm. Ik doe mijn best om veel te leren en de meiden van het Japanse team beter te maken.’’ In het begin kijkt ze de kat uit de boom. Voor de Japanse is het de eerste kennismaking met 3×3 basketball, dan nog onbekend in haar thuisland. De Japanse rolstoelbasketbal international geniet in Utrecht van de bomvolle sporthal met 3×3 en de wedstrijden. ,,Het is leuk.’’ Om dan te bekennen hoe ze de mensen in Nederland ervaart: ,,Jullie zijn wel erg groot.’’
UNIEKE UITWISSELING VIA STICHTING BEN
Toine Klerks van BEN blikt terug : ,, Wij waren bezig met het opzetten van een internationale rolstoelbasketbal academie in Apeldoorn met de FSG Academy met andere sporten uit de valide sport. Dit is helaas nooit ver genoeg van de grond gekomen.” Klerks besluit door te zetten. ,,Mayumi was echter vastberaden om te leren van TeamNL. Daardoor hebben we een op maat gemaakt programma ontwikkeld voor haar. Met accommodatie op de FSG Academy in Apeldoorn met één op één training daar en teamtrainingen op Papendal.” Zes jaar geleden is er bovendien een mooie win-win situatie. ,,Voor wedstrijdritme vonden we het van belang om ook competitie te spelen. Bij Antilope kon men toen een speelster als Mayumi goed gebruiken. Daardoor trainde ze en speelde ze een gedeelte van het seizoen mee.”
Het programma van BEN stopt na het betreffende seizoen omdat de termijn voor haar visum afloopt. Klerks legt uit: ,,Mayumi kwam op latere momenten in 2023 en 2024 nog eens terug. Wel deden we een grote internationale uitwisseling met Saoedi-Arabië in 2021-2022, deelden we onze kennis in Suriname en leverden we dit jaar nog trainers aan Roemenië bij een ontwikkelingskamp.” Initiatieven die bevallen doceert Klerks. ,,De win-win is dat je altijd van elkaar kan leren. Een andere cultuur zorgt voor een ander perspectief. Als je daarvoor open staat gaat voor zowel de bezoeker als de ontvanger de leercurve omhoog.”
BEN heeft veel plannen schotelt Klerks voor: ,,We zijn voornemens om nog meer kennis te delen, maar wel met de gedachte om er zelf als Nederland beter van te worden. Zo kunnen internationale spelers worden ingezet als sparringpartners voor de TeamNL-Academy op Papendal of kunnen we teams, net zoals Antilope indertijd helpen met een extra speler die een classificatie heeft die net nodig is om in een bepaalde opstelling te kunnen spelen.” Tsuchida omarmt de verworven kennis. ,,Mijn teamgenoten vragen me wat ik heb geleerd in Nederland. Ik zal hun dat uitleggen en voordoen.’’
VAN TRAINER IN OPLEIDING NAAR SPELER
Tsuchida is vanaf haar geboorte mindervalide. ,,Ik had een gebroken heup en geen uitzicht op herstel.’’ Ze speelt sinds 2009 rolstoelbasketbal voor de Tokyo Fighters en vergelijkt de verschillende competities, tegenwoordig is ze actief voor Scratch. ,,Het niveau van rolstoelbasketbal is hoger in Nederland. Vooral met de vrouwen is het verschil groot. In Nederland is het fysieker en krachtiger. In Japan is de tactiek belangrijker dan fysiek spel.’’ Tsuchida traint bij haar stage in 2017-2018 24 uur per week, speelt 3×3 toernooien en competitie bij Antilope en hoopt zo haar plek terug te veroveren in de Japanse selectie. In die opzet slaagt ze en speelt ze mee op de Paralympics van Tokyo in 2021 (zesde plaats) en Parijs, afgelopen nazomer. ’
De altijd positieve Tsuchida is in Parijs met haar 47 jaar de oudste wheeler, 17 maart 1977 ziet ze het levenslicht in Nagahama City, prefectuur ofwel provincie Shiga. De taaie powerforward is nog niet versleten en houdt van uitdagingen. Ze moet wel haar opleiding op de Universiteit tot sportdocent stilzetten. ,,Toen ik in mijn tweede jaar aan de universiteit zat, had ik last van lage rugpijn en bij een medisch onderzoek werd ontdekt dat ik een aangeboren heupafwijking had.” Een droom als trainer spat uit elkaar. Tsuchida geeft echter niet op. ,,Ik kwam rolstoelbasketbal tegen en was erdoor gefascineerd, dus heb ik ervoor gekozen om speler te worden.” Met haar interesse voor nagels en mode straalt de atlete uit dat ook uitstraling van grote waarde is.
GENIETEN IN PARIJS
In Parijs is Tsuchida in de verloren wedstrijd tegen Oranje de beste schutter van de Japanners. Een mooi weerzien. Klerks over zijn ervaring: ,,Dat was erg leuk, zeker omdat Mayumi daarvoor een tijdje buiten de selectie was gevallen. Na haar internationale ervaring in Nederland werd ze weer geselecteerd. Het is ook voor de speelsters van het damesteam altijd weer leuk om tegen Japan te spelen en het bekende gezicht van Mayumi weer tegen te komen.” Tsuchida vertelt zelf over haar Hollandse leerschool: ,,Ik leerde veel over de kracht en het fysieke contact in basketball.” De Japanse koestert haar ervaringen met de rolstoelbasketballers in Nederland. ,,Ik hou contact met ze. Elke speler van de Orange Lions is mijn kostbare vriend. Ik heb respect voor hen.”
De atmosfeer in Paris Bercy is na de oorverdovende stilte in Tokyo voor Tsuchida een belevenis. In haar thuis Paralympics ontbreekt vanwege COVID het publiek. Een groter contrast dan de uitbundige reacties van kijkers op nokvolle tribunes in Bercy is niet denkbaar. Met familie en geliefden op de tribune. Ook uit Japan. Tsuchida is vereerd. ,,Ik was gelukkig dat er zoveel mensen waren die me aanmoedigden.” Japan wint de laatste wedstrijd en pakt de zevende plaats. ,,Het was een fantastische sporthal. De vrijwilligers waren erg aardig en ik kon me volledig focussen op de wedstrijden.” Na de wedstrijden dankt Japan in Parijs hun fans met een respectvolle en meer dan indrukwekkende buiging.
De altijd vrolijke Japanse mist zes jaar geleden vooral haar vrienden, maar geniet dan volop. ,,Vooral van Papendal en de blauwe lucht. Vergeleken met Tokyo is de lucht in Nederland heel helder.’’
(Beeld: Stichting BEN/Luc Reuvers)