Rolstoel 3×3 Heerenveen roundup

In het Friese Heerenveen was afgelopen zaterdag de derde stop voor de 3×3 rolstoelbasketballers, On Wheels dus. Op de plaats waar voor het eerst  Wheels hun intrede maakten in de 3×3 events, toen nog officieus.  Tien jaar geleden, naast het inspirerende standbeeld van Abe Lenstra. Daarna niet meer van het programma in Heerenveen verdwenen.  

Fab-ulous eiste in Heerenveen de toernooiwinst op. Fabian Jansen (archieffoto), Hidde Roorda en Floris Werkman waren de dominerende ploeg. In de finale versloeg Fab-ulous de thuisploeg A.I.R.BALL?! met Ingmar Halbersma, Angelo Moscato en Ris Keizer-Boland afgetekend met 14-3. Frenk Boehjjjen maakten kennis met de details van zwart-wit, steeds met een nipte nederlaag. Ook na een spannende halve finale met verlenging. Frenk Boehjjjen leidt met 7-2. Ingmar Halbersma trekt dan de strijd op zijn thuistoernooi naar zich toe. Met een ongedachte spurt wordt het 7-7 en is er overtime. Angelo Moscato opent de score, het wordt gelijk en Ingmar schiet zijn ploeg met een zwaar verdedigd schot vanaf de eindlijn naar de finale. Jelmer Kleefstra, José van Rijswijk en Juri Hertog moesten in Heerenveen genoegen nemen met plek drie. In de finale zijn de mannen van Devedo niet te stuiten in hun dadendrang.  

De uitslagen op een rijtje:  

Fab-ulous-A.I.R. BALL?1 19-5  

Frenk Boehjjjen-A.I.R. BALL?! 5-6  

Fab-ulous-Frenk Boehjjjen 12-5  

Semi Final:  

A.I.R. BALL?!-Frenk Boehjjjen 9-8 OT  

Final:  

Fab-ulous-A.I.R. BALL?! 14-3  

Voor Fab-ulous Jansen, Hidde Roorda en Floris Werkman is het ticket voor het NK in Amsterdam binnen. Het NK staat op zaterdag 28 en zondag 29 juli op de agenda. De volgende stop voor de Wheelers is op het Jaarbeursplein in Utrecht in het weekend van 6 en 7 juli.  

Voor Ingmar Halbersma (archieffoto) was het afgelopen zaterdag een heel bijzondere editie. Het was de tiende keer dat On Wheels in Heerenveen van de partij waren. ,,Het was in 2014 de eerste keer dat er drie rollerteams meededen, dat was nog buiten mededinging. Het was nog geen officieel onderdeel van de 3×3 Tour toen. Rolstoelbasketbal was toen net nieuw bij ons in de vereniging. Ik zat toen ook in de organisatie en hebben we gezegd, we voegen dat op eigen initiatief toe. We vinden dat belangrijk.” Dat gebeurde op een toen zonnige dag, met Us Abe als aandachtig toeschouwer. Pas enkele jaren later kregen ook de 3×3 On Wheels een vast plekje op stops van de nationale 3×3 Tour.  

Voor Ingmar was het 3×3 met rolstoelbasketbal een nieuwe start. ,,Voor mij was het toen sowieso een hele ervaring. Ik speelde toen nog geen half jaar rolstoelbasketbal. Het was een hele belevenis om in de stoel wedstrijden te spelen tegen anderen.” Genieten doet Ingmar volop. ,,Ik heb ook lopend meegedaan in 3×3. Het is geweldig om onderdeel op zo’n toernooi te mogen uitmaken. Iedereen kijkt bij elkaar en is voor elkaar tegen elkaar, waar je vrienden of kennissen zitten.” Meestal zijn de rolstoelbasketbal wedstrijden in een sporthal. Buiten is een mooie reclame voor de sport. ,,Rolstoelbasketbal blijft een noviteit. Elke keer kom je weer mensen tegen die het voor het eerst zien. Mensen vinden het dan knap wat je kan met een bal in die stoel. Ook scheidsrechters komen erop af. Waar ben jij allemaal mee bezig in die stoel? Dan zeg ik; ‘Dat stelt niets voor, hem je al naar hem gekeken’?”  

Het laatste weekend van juni stopt de 3×3 Tour altijd in Heerenveen. ,,We organiseren het altijd rond deze tijd met de Night of the Koemarkt. Het is sinds 2010 toen we het de eerste keer organiseerden met elkaar verbonden geweest. Deze dagen krijg ik de wereld aan herinneringen op Facebook met allemaal foto’s.” Viertien jaar geweldige ervaringen, met een tienjarig jubileum voor de rolstoelers.

(tekst en beeld: Luc Reuvers)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *