BENE-League titel prooi voor Zedelgem Lions

De BENE-League titel ging dit seizoen opnieuw naar onze Zuiderburen. Zedelgem Lions trad na een spannende finale tegen RBVM in de bandensporen van BC Ninane. SC Antilope Utrecht ontfermde zich in Hasselt over het brons, in de troostfinale werd Sunrise Medical Braves verslagen.

De twee halve finales kennen een duidelijk winnaar. RBVM trekt tegen Sunrise Medical Braves de kampioensvorm door. De Braves spelen voor het eerst weer na de laatste competitieronde. Na het eerste kwart leidt RBVM met 24-13 en halverwege is met 43-27 de finaleplaats voor de Middelburgers in zicht. Het derde kwart trekt RBVM flink door en met 56-36 is de eindstrijd een zekerheidje. Braves kan zich na de 80-50 opmaken voor de strijd om het brons.

Zedelgems Lions speelt op bekend terrein. SC Antilope mist Ylonne Post, zij is met Oranje in China. De Belgische toppers pakken al het eerste kwart een 19-6 voorsprong. Antilope speelt een prima tweede kwart, maar het lukt niet het verschil te verkleinen, 38-24. Na de pauze blijft Antlilope in de wedstrijd hangen. Vanaf 53-36 maken de Lions de finale aspiraties duidelijk, de Antilopes weten dat de troostfinale wacht. Zedelgem mag tegen de kersverse Nederlands kampioen aantreden.

Scores: Mark Aalders 29, Bert Freriks 20, Edwin Schalkx 12, Elsbeth Aalders (allen RBVM) 12, Ilias el Bennay 13, Anton de Rooij (beiden Sunrise) 10, Lorenzo Boterberg 25, Sam Bader 25, Tanguy Six (allen Lions) 20, Len van Dort 18, Boris van Hunnik (beiden Antilope) 12 punten.

Devedo neemt het voor plek vijf op tegen Hubo Limburg. Het eerste kwart doen de teams niet onder voor elkaar en leidt Devedo met minimaal verschil, 12-13. Het tweede kwart trekt de bekerwinnaar uit Ermelo echter flink door en halverwege staat het 20-29. De toon is gezet en na de pauze vergroot Devedo de marge stelselmatig en met 31-48 is de winst wel binnen. Het slotakkoord van het seizoen van de rollers uit Ermelo is sterk, een 2-23 kwart is een fraaie afsluiting, 33-71.

Only Friends strijd tegen BC Ninane om plek zeven. De eerste tien minuten houden de partijen elkaar in balans, 14-16 in Belgisch voordeel. Het tweede kwart is ook in het voordeel van BC Ninane, de winnaar van de BENE-League in 2023, rust 29-35. Het derde kwart stokt de aanvallende productie bij de Amsterdamse rollers (36-50) en kan Ninane in een fauteuil aan de laatste tien minuten van het seizoen beginnen. Only Friends wisselt scores uit, dichterbij komen zit er niet meer in, 48-65.

Scores: Rob Peeters 11, R. Hulsman (beiden Limburg) 11, Walter Groen 20, Fabian Jansen 17, Thom van Loenen 11, Mike van Graffijland (allen Devedo) 11 , Maykel van Rijsinge 20, Rob Boskeljon (beiden Only Friends) 10, T. Edja Wato 20, S. Keutiens 18, M. Moutoud (allen Ninane) 16 punten.

Sunrise Medical Braves pakt in de strijd om het brons het eerste kwart een kleine voorsprong op SC Antilope, 18-16. Het tweede kwart neemt de ploeg uit Utrecht via Len van Dort en Boris van Hunnik het initiatief nipt over met 31-34. Ook na de pauze geven de teams elkaar amper wat toe en met 42-44 is de strijd nog lang niet beslist. Het laatste kwart is overtuigend voor SC Antilope, zodat de Utrechters op een fraaie derde plaats eindigen. De Braves moeten genoegen nemen met de vierde stek, 68-56.

De finale gaat tussen Nederlands kampioen RBVM en de beste Belgische formatie, Zedelgem Lions. De Lions geven het eerste kwart al direct het visitekaartje af, 19-29. Het tweede kwart knokt de ploeg uit Middelburg zich puntje voor puntje dichterbij en halverwege is de achterstand gehalveerd, 26-31. Het derde kwart weet RBVM langszij te komen en ontspint zich een puntje puntje wedstrijd, met wisselende kansen voor beide ploegen. RBVM gaat met een 48-47 voorsprong het laatste kwart in. Ondanks een driepunter van Edwin Schalkx trekken de Lions aan het langste eind, 61-68. Zij mogen daarna de kampioenstrofee tonen en volgen BC Ninane op als BENE-League kampioen.

Scores: Ilias el Bennay (drie driepunters) 22, Abraham Mamu 16, Anton de Rooij (allen Sunrise) 10, Boris van Hunnik 30, Len van Dort 22, Maarten Robberegt (allen Antilope) 8, Bert Freriks 24, Mark Aalders 17, Elsbeth Aalders 12, Edwin Schalkx (allen RBVM) 8, Lorenzo Boterberg 25, Sam Bader 21, Tanguy Six (allen Lions) 16 punten.