Blije gezichten troef op BENE Toernooidag 

Afgelopen zaterdag was de eerste BENE-toernooidag in het Topsportcentrum in Rotterdam onder auspiciën van stichting BEN, Basketball Nederland, VZW Rolstoelbasketbal en Basketbal Vlaanderen. In een puike sfeer speelden de rolstoelteams uit de Eerste en Tweede Divisie ploegen uit Nederland en België hun wedstrijden. Aan het eind van de dag waren er louter winnaars en keerden de deelnemers met een voldane glimlach om de lippen huiswaarts. 

Jin Hu van Leeuwen | SC Antilope

Toine Klerks van BEN opent de dag in de grote hal. Terwijl de wedstrijden lopen, is Klerks nog druk in de weer voordat hij even een rustmomentje vindt. ,,Eigenlijk was het idee om de Nederlandse en Belgische clubs iets extra’s en meer variatie te bieden. We hopen dat we op deze manier ook wat nieuwe scheidsrechters kunnen werven.” Zo’n honderd rolstoelbasketballers geven acte de présence en ruim twintig vrijwilligers steken de handen uit de mouwen om er een geslaagde dag van te maken. ,,Het is voor ons een vrij klein evenement met alle contacten die we al hadden. We hebben het gevraagd aan beide landen en daarna zijn we gaan plannen.” Het levert veel blije en tevreden gezichten op. ,,Dat we voor ieder wat wils kunnen bieden is eigenlijk het belangrijkste. En voor competitie verbetering in de toekomst. Dat is de opdracht die we hebben met de NBB.” De social media zorgen voor veel spin-off. ,,We laten zien wat we kunnen. Het is mogelijk gemaakt door de twee nieuwe sponsoren Management Drives en Zeeuw & Zeeuw. De teams hebben geen kosten aan het toernooi en we hebben wat extra’s georganiseerd.” 

DE KUIP

Gert Twigt | BS Leiden

Voor Fred Stam is het een thuiswedstrijd. De coach van Rotterdam Basketbal wil het niet missen, ondanks dat hij zelf niet in actie komt. ,,Het tweede speelt hier, het eerste had te weinig spelers. Maar het is sowieso leuk.” Stam vindt het een mooi evenement. ,,Het is een goede zet om dit te doen. Het geeft de boel wat aandacht. Het uitwisselen tussen Nederland en België vind ik heel interessant. Dat er wat extra’s wordt gedaan voor de teams in de lagere klasses is helemaal top.” Reden voor Stam de sfeer te proeven en hij geniet volop. ,,Ik kom altijd met plezier het bed uit, maar ik ben speciaal gekomen om te kijken. Het is mooi dat er wat gebeurt anders dan de gewone competitie. Het wordt toch een beetje een sleur en dit is de mooiste hal van Nederland.” Pal naast het legendarische stadion. ,,Het is mooi dat ze op dit niveau heel andere teams kunnen tegenkomen. Ook belangrijk voor de ontwikkeling van de spelers.” Rotterdam speelt zelf de duels in de Zevenkampse Ring. Met melancholie: ,,Ik zou zo weer terug willen, maar dat is helaas financieel niet haalbaar.” 

Roel Heeren | Rolling Thunders Wetteren RBBC

Roel Heeren (foto) van het Belgische Rolling Thunders Wetteren (RBBC vzw) is ‘s morgens om acht uur met zijn ploeg naar Rotterdam vertrokken. ,,Het is heel leuk, het is een paar jaar geleden dat we ergens naartoe gingen.” Normaliter speelt zijn ploeg alleen competitie. ,,We spelen af en toe een match. Na een tijdje ken je iedereen. Hier kun je het niet weten, kan hij draaien, kan hij een shot, kan hij een nieuwe shot.” In de Belgische competitie heeft zijn team het zwaar. Lachend: ,,We verliezen alles.” In Rotterdam zet zijn ploeg daar een streep onder. ,,Hier hebben we de eerste match gewonnen.” Het evenement staat al een tijdje rood omcirkeld in Heeren’s agenda. ,,Ik heb er echt wel naar uitgekeken, een keer een andere omgeving.” Bovendien is De Kuip een internationale bezienswaardigheid. ,,En een keer kijken naar het stadion van Feyenoord. Voor jullie waarschijnlijk een vertrouwde omgeving, maar voor ons is dat leuk.”  

GOLD-SILVER-BRONZE

Martijn van de Goor | Pigeons

Na de pauze met de PubQuiz streden de nummers één verder in poule GOLD. Daarin waren alleen Nederlandse ploegen van de partij. Devedo 2 uit Ermelo was overtuigend de sterkste. Pigeons (foto Martijn van de Goor) was met 37-20 kansloos en ook BS Leiden (foto Gert Twigt) moest de winst aan Devedo laten, 41-23. BS Leiden pakte plek twee. 

Poule SILVER met de nummers twee uit de ochtend was een prooi voor Antilope 2. De Utrechtse ploeg streed met twee Belgische ploegen. Rolling Thunders en Leuven Bears moesten er tegen de ploeg van Len van Dort aan geloven. 

In poule BRONZE mochten de nummers drie aan de slag. Rotterdam Basketbal mocht de dag in de eigen stad afsluiten met een prima gevoel door een tweetal zeges. Orly Hasselt en Antilope 3 (foto Jin Hu van Leeuwen) knokten om de laatste zege. De Belgische ploeg trok in een spannende strijd nipt aan het langste eind en kon het evenement met een winstpartij afsluiten.  

(tekst/beeld; Luc Reuvers)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *