Devedo en RBVM naar play-offs finale

De rolstoelbasketballers van Devedo zorgden voor een flinke stunt door ook op Papendal de koplopers van Sunrise Medical Braves 2 te verslaan. Met 50-55 pakte Devedo (2-0) het eerste ticket voor de finales. Opmerkelijk genoeg speelde Devedo met slechts vier spelers in de laatste negen minuten. RBVM ontfermde zich gedecideerd over de tweede finaleplaats. De thuisploeg won in Middelburg met 88-65 van SC Antilope en kwam op 2-0.  

RBVM en regerend landskampioen Devedo gaan op jacht naar de landstitel. Een replay van de bekerfinale. De ploeg uit Middelburg heeft in de best-of-three het thuisvoordeel. Het eerste duel vindt op 26 april in Ermelo plaats, een week later (4 mei) en eventueel 11 mei is Middelburg de plaats van handeling. De landstitel versierselen gaan in ieder geval in Middelburg uitgereikt worden.  

De tweede ronde in de halve finale 

Net als in het eerste duel start Devedo scherper en pakt het snel een 0-8 voorsprong. Braves moet er flink aan trekken en sluit in het eerste kwart aan tot 13-16. Daarna gaan de Oranje-internationals aan Braves zijde door en keren het voordeel om naar 24-20. Halverwege ligt de strijd nog volledig open, 24-22. Via drie treffers van Julia van der Sprong neemt Devedo het initiatief opnieuw over. Vanaf 26-30 komt de thuisploeg moeilijk tot scoren en loopt de bekerwinnaar weg naar 33-45. Carina de Rooij besluit het kwart met een hoopgevende driepunter, 36-45. Devedo moet even later met vier spelers verder, Van der Sprong verlaat met een U- en T-fout voortijdig het court. Devedo heeft alleen maar hogere punters op de bank en de uitsluiting van Van der Sprong betekent dat de landskampioen met vier spelers verder moet. Vanaf 38-49 gaan de Oranje leeuwinnen van Braves volop op jacht naar de aansluiting. Via Beijer en Bo Kramer heeft Braves de vier van Devedo in zicht, 48-51. Cher Korver deelt een mokerslag uit voor 48-53. Beijer verkleint de marge nog een keer naar drie punten (50-53), maar daarna beslist Fabian Jansen de strijd, 50-55 en 0-2. Geen finale voor Braves. Devedo redt het opnieuw net, nadat het eerder met de hakken over de sloot de play-offs haalde. De samenvatting van verliezend coach Anton de Rooij is helder; ,,Het was niet goed genoeg.” Playing coach Cher Korver is dik tevreden: ,,We hebben enorm goed als team gespeeld en gebruik gemaakt van elkaars kwaliteiten. We hebben geloof gehouden en gevochten tot het eind.” 

Scores: Bo Kramer 17, Mariska Beijer 16, Carina de Rooij (allen Braves) 15, Julia van der Sprong 16, Cher Korver 14, Xena Wimmenhoeve (allen Devedo) 13 punten.  

De winnaar van de best-of-three weet na de uitschakeling van Braves dat een finaleplaats met thuisvoordeel wordt beloond. RBVM start messcherp en speelt een grotendeels perfect eerste kwart nadat Len van Dort de score opent. Tot 10-8 speelt ook Antilope sterk, daarna trekt de thuisploeg door naar 27-14 aan het eind van het eerste kwart. Het tweede kwart haalt Antilope alles uit de kast om dichterbij te komen. Tot 41-28 blijft het verschil gelijk, daarna drukt RBVM opnieuw het gas in en bij rust (47-30) is de finaleplaats in zicht. In de tweede helft gaat het verschil naar rond de twintig punten. Beide ploegen laten mooie aanvallen zien, maar met 68-47 na drie kwarten weet Antilope dat een stunt in de slotfase een utopie is. Bert Freriks en Elsbeth Aalders missen niets meer aan de kant van RBVM en met 88-65 is na eerder een bekerfinale nu ook een plaats in de finale binnen. Playing coach Mark Aalders straalt van trots: ,,We hebben het echt met z’n allen gedaan, wat een team effort!” Len van Dort is goed kapot, maar is ook realist. ,,Helaas is het seizoen opgehouden. Waar we woensdag lieten zien wat we in ons mars hebben, hebben we gezien dat er nog genoeg te leren valt. Daar hebben we de tijd voor en we gaan zorgen dat we volgend seizoen nog beter met elkaar gaan samenwerken. Nu moeten we onze pijlen richten op de finales van de BeNe-league en blijven genieten van waar we vandaan gekomen zijn.” 25 mei speelt Antilope in Hasselt de halve finale tegen het Belgische Zedelgem. 

Scores: Bert Freriks 30, Mark Aalders 24, Elsbeth Aalders 16, Edwin Schalkx (allen RBVM) 10, Len van Dort 25, Boris van Hunnik (beiden Antilope) 14 punten. 

(tekst: Luc Reuvers/beeld: Helga Jansen Peters & Bert Koot)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *