Devedo op 1-0 in finale na thriller

De rolstoelbasketballers startten de finalereeks om het landskampioenschap met een boeiende thriller. Devedo troefde RBVM in de eerste wedstrijd van de finale serie in de best-of-three in de slotseconden af. Fabian Jansen kroonde zich op Koningsavond vier tellen voor tijd tot matchwinnaar, 57-55. Zaterdag kan Devedo in Middelburg de tweede landstitel op rij oogsten, RBVM moet in eigen huis winnen om nog een derde duel uit het vuur te slepen.

De tribunes in De Zanderij zijn goed gevuld, men gaat er goed voor zitten om de twee finalisten van start te zien gaan in de replay van de bekerfinale. Mark Aalders schiet zijn eerste vier pogingen perfect binnen en zet RBVM direct lekker in de wedstrijd. Devedo vindt dan de eerste scores. Bert Freriks vindt ook zijn kansen en na het eerste kwart is de marge tien punten in Middelburgs voordeel, 8-18.

Cher Korver (foto) verkleint met drie scores op rij het verschil in het tweede kwart naar 14-20. Bij 20-25 pakt Korver een steal net voor de zijlijn en met een prachtige give-and-go zorgt ze voor de aansluiting bij 22-25. Het momentum lijkt voor Devedo. Juist dan komt de aanval van de Middelburgers weer op toeren en drukt Mark Aalders opnieuw enkele keren af, rust 22-31.

De Klavertjes Vier van Devedo moeten voor de tweede keer een marge van bijna tien punten wegwerken.  Julia van der Sprong (foto) brengt haar team met drie treffers op rij naar 30-37. RBVM wordt slordiger in het maken van kansen dicht bij de ring en de groenhemden sluiten langzaam maar zeker aan. Korver bedient met een machtige rechtshandige zwiep vanaf de baseline Fabian Jansen, de volgende. Devedo neemt het momentum over en Jansen schiet zijn team voor het eerst op voorsprong, 40-39. Mark Aalders behoudt met een moeilijk afstand schot het voordeel voor RBVM. Jansen schiet in de buzzer de aansluitingstreffer binnen. RBVM sluit het kwart met een nipt verschil af, 42-43.

In het laatste kwart nemen de bezoekers tot 47-47 steeds het eerst de leiding. Daarna neemt de thuisploeg het initiatief over in de regelrechte thriller. Na een serie missers over en weer is het 49-49. Met nog 3.49 neemt RBVM een time-out. Wie breekt het scoren weer open. Van der Sprong is trefzeker met haar afstand schoten. Mark Aalders zorgt voor de 55-55. Devedo heeft nog een aanval. Jansen schiet van de kop van de bucket 57-55 op het scorebord. Nog vier seconden resteren. Laatste time-out van RBVM. Mark Aalders tekent de laatste play uit voor verlenging. Zonder succes en Ermelo viert de 1-0 en Koningsavond.

Devedo-coach Kees van de Bunte vat de wedstrijd bondig samen: ,,Het was zeer spannend tot de laatste secondes.” De winnende coach is zeer tevreden nadat zijn team tot twee keer toe een achterstand van tien punten heeft weggewerkt. ,,We waren veerkrachtig en hebben als team gewerkt. Ik ben een trotse coach.” Playing-coach Mark Aalders slikt het verlies van RBVM. ,,We zijn ijzersterk gestart. Maar we hebben het net niet lang genoeg vol kunnen houden. Zaterdag gaat dit anders zijn.”

Scores: Julia van der Sprong 18, Fabian Jansen 16, Cher Korver (allen Devedo) 14, Mark Aalders 27, Bert Freriks (beiden RBVM) 14 punten.

Wedstrijd twee in de best-of-three is zaterdag 4 mei in De Sprong in Middelburg. De aanvang is 13.00 uur. Beslist Devedo de titelstrijd? Dat zou én een back-to-back betekenen, maar ook dat de ploeg uit Ermelo én de beker én het landskampioenschap wint.  Devedo steunt op een stugge verdediging en het prima afstandsschot. Bovendien heeft Devedo steeds drie spelers in dubbele cijfers. RBVM heeft een puik ingespeelde ploeg. De thuisploeg moet in Middelburg zorgen dat het drie spelers in dubbele cijfers krijgt om de scores van Mark Aalders te ondersteunen en proberen het afstandsschot van de bezoekers wat te temperen. Bovendien moet er zuiniger met de kansen van dichtbij de ring worden omgegaan. Weet RBVM zaterdag te winnen, dan wordt de titelstrijd een week later in Middelburg beslist.

(tekst/beeld: Luc Reuvers)