Eerste titel voor RBVM

De rolstoelbasketballers van RBVM pakten voor het eerst in hun clubhistorie het Nederlands Kampioenschap. In een spannend derde duel in een best-of-three trok de thuisploeg in Middelburg met 58-53 aan het langste eind tegen Devedo. De ploeg uit Zeeland volgt daarmee knap de bezoekers uit Ermelo als titelhouder op.

De eindstand in de best-of-three was vooraf bekend, 2-1 voor de winnaar van het kampioenschap 2024. Welke ploeg moest worden ingevuld was vooraf de grote vraag. Zou opnieuw de thuisploeg winnen of weten de bezoekers in de finalereeks de eerste keer een uitzege te pakken. De beide teams doen in niets voor elkaar onder.

Julia van der Sprong schiet binnen vijf seconden raak en zet even later Xena Wimmenhoeve vrij onder het bord, 0-4. De toon is gezet. Het initiatief ligt bij Devedo en bij 2-6 gaat RBVM in conclaaf. Het schot van Devedo valt goed. Via Elsbeth Aalders beperkt RBVM de schade. De jarige Mark Aalders trekt de thuisploeg langszij, maar het laatste woord is aan Fabian Jansen, 14-16 na tien minuten.

Direct 16-16 en beide ploegen kunnen van voor af aan beginnen. Devedo blijft afhankelijk van het schot en creëert weinig dicht bij de ring. RBVM pakt ook wat aanvallende rebounds mee. Een schot en een steal met score van Wimmenhoeve zet Devedo opnieuw op een kleine voorsprong, 18-22. Een prachtige onderhandse assist van Cher Korver betekent 22-28, Edwin Schalkx antwoordt direct. Zijn assist op Bert Freriks is goed voor 26-28. Twee vloeiende aanvallen en de regerend landskampioen komt weer op 26-32. Korver heeft een buzzerbeater in handen, maar die valt van de ring, 28-32 halverwege het beslissende duel in de best-of-three.

Devedo krijkt de marge meteen weer naar zes punten (28-34) en de thuisploeg moet wat zuiniger aan de bak. Op een prachtige assist van Schalkx maakt Mark Aalders het verschil kleiner (30-34) en na enkele minuten met sterk verdedigend werk over en weer komt de thuisploeg via Mark Aalders na een aanvallende rebound op zijn eigen schot langszij, 34-34 en een time out voor Devedo halverwege het derde kwart. RBVM scoort als eerste en opnieuw levert de bezoekende ploeg het derde kwart een mooie voorsprong in, 36-34. Schalkx verzorgt een assist op de jarige job, maar Korver heeft het antwoord meteen paraat. Net als Mark Aalders aan de overzijde, 40-36. Beide ploegen hebben het steeds lastiger met de verdediging van de opponent, 42-39 na drie kwarten.

Korver is de eerste die overtuigt, 42-41 met een sterke drive, van afstand schiet ze 42-43 binnen en het is puntje-puntje. Mark Aalders maakt een onder de ring door score in een driestappen plan, 44-43. RBVM scoort steeds als eerste en Devedo haakt aan via Korver, 49-47. Mark Aalders schiet 51-47 op het bord. Met minder dan drie minuten mag Joeri van Liere na een Ermelose time-out naar de vrije worplijn. Hij benut de eerste. Van der Sprong kopieert dat voor Devedo (52-48). RBVM pakt in de rebound een fastbreak, 54-48. Jansen scoort overtuigend 54-50, maar mist zijn bonus. Met minder dan twee minuten probeert Korver een driepunter, maar de bal rolt tenslotte het veld uit. De RBVM-aanval eindigt ook met een uitbal. Een driepunter van Jansen past precies en het is weer één puntje. Wimmenhoeve mist een open kans en Schalkx rijdt de 56-53 binnen. De RBVM-verdediging sluit en 21 seconden scheiden de thuisploeg van de titel, ze mogen na hun time-out vanaf de baseline de tijd vol te zien spelen. Devedo zet een press neer. Mark Aalders besluit met een gave assist over het halve veld op zijn vrouw Elsbeth, 58-53. Het eindsignaal klinkt snel daarna. RBVM eist hun eerste Nederlandse Kampioenschap op, de beker blijft dus in Middelburg en verandert alleen van eigenaar, RBVM kan trots de prijzenkast vullen. Ondertussen dwarrelt de digitale confetti door het beeld na een fraaie finalereeks. Manager Jack Meerman opent de champagne.

Playing-coach Mark Aalders: ,,We hebben geknokt tot de laatste seconde. Na twee slordige eerste twee kwarten zijn we gelukkig sterk gestart in de tweede helft.” Devedo-coach Kees van de Bunte verwerkt de teleurstelling luchtig: ,,De bal rolt soms de verkeerde kant op. Het waren gelijkwaardige teams met een mooie finale. Maar ja, de bal is rond.”

Scores: Mark Aalders 22, Bert Freriks 16, Edwin Schalkx (allen RBVM) 13, Cher Korver 22, Xena Wimmenhoeve 10, Julia van der Sprong (allen Devedo) 10 punten.

(Tekst: Luc Reuvers/beeld: Rien Paardekoper)