Er valt wat te winnen in de Nederlandse rolstoelbasketbal competities

Sinds dit seizoen neemt stichting BEN (Basketball Experience NL) de organisatie en communicatie van de competities rolstoelbasketbal over van de Nederlandse Basketball Bond. Waar de NBB zich nog bezig zal houden met arbitrage, contributie, sportlink, classificatie, tuchtzaken en regelgeving focust BEN zich op de structuur, communicatie, marketing en organisatie van de competitie. In de eerste helft van het seizoen is al gebleken dat dit zorgt voor kortere lijntjes en nieuwe kansen.

Met twee hoofdsponsors plukt de eredivisie al de vruchten van de nieuwe samenwerking: zo ontving iedere club gratis 10 wedstrijdballen en rijden alle spelers rond met classificatie signing achterop de rolstoel. Ook de eerste en tweede divisie merken verschil met wekelijkse wedstrijdverslagen, social media content en een gestructureerde website die zich volledig richt op rolstoelbasketbal.

Een mooie bijkomstigheid is dat de twee hoofdsponsors in samenwerking met stichting BEN ook een winstpremie koppelen aan het winnen van competities in Nederland. ‘Om de kwaliteit in de Nederlandse competitie op het hoogste niveau omhoog te stuwen en de competitie aantrekkelijk te maken, zou het goed zijn als de beste clubs van Nederland actief worden in de Europese clubcompetities. De zogenoemde IWBF Eurocup competitie. Om die reden willen we een winstpremie koppelen aan de inschrijving voor Eurocups, zodat hoge kosten aan deelname in deze competities geen drempel meer zijn,’ aldus Toine Klerks, directeur van Stichting BEN.

Ook in de divisie daaronder werken we vanaf dit seizoen met een prijs. Projectleider Dennis Bouwmeester vertelt: ‘We willen stimuleren dat kampioenen doorstromen naar een hogere divisie. Dat zorgt ervoor dat het niveau in de betreffende divisie goed bij elkaar blijft en er niet te grote verschillen ontstaan. Winnen in een lagere divisie betekent dat je bij promotie een seizoen lang met een extra punt mag spelen qua classificatie. Promoveren is niet verplicht, maar wordt wel gemakkelijker.’  

In praktijk betekent het dat we tot onderstaand overzicht komen:

 1. Winnaar eredivisie
  (betaling Eurocup delegation fee t.w.v. € 2.880,-)
 2. Winnaar TOTO Basketball Cup 
  (betaling Eurocup entry fee t.w.v. € 800,-)
 3. Winnaar 1e divisie
  (promotie naar eredivisie met dispensatie in punten +1)   
 4. Winnaar 2e divisie
  (promotie naar 1e divisie met dispensatie in punten +1)   

Als de winnaar van de eredivisie of de bekerwinnaar besluit zich niet in te schrijven voor de Eurocup competitie, dan heeft de betreffende club geen recht meer op de bijbehorende winstpremie en zal het gereserveerde bedrag op een andere manier ten goede komen van onze sport.

Als de winnaar van de eerste of tweede divisie besluit niet te promoveren, dan mag de nummer twee van de competitie gebruikmaken van de bijbehorende winstregeling en promoveren naar een divisie daarboven met een dispensatieregeling van een seizoen.

Stichting BEN streeft ernaar om volgend seizoen een livestream structuur op te zetten voor alle eredivisie teams en een upgrade te maken in de BENE League in combinatie met de eredivisie.  En om ook in de eerste en tweede divisie te gaan werken met classificatie signing. Ambities en ideeën zullen altijd eerst worden gedeeld en gepeild met de klankbordgroep én tijdens het cluboverleg worden ingebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *