In de schijnwerper: Achraf Karim

Deze week in de schijnwerper: Achraf Karim, een nieuw gezicht in de Eredivisie van het rolstoelbasketbal. Zijn verhaal is een inspiratie voor velen, en het is een genoegen om een kijkje te nemen in zijn leven.

Achraf droomde als kind om keeper te worden in het voetbal, maar vanwege een zeldzame stofwisselingsziekte moest hij zijn dromen heroverwegen. Op zoek naar een nieuwe sport kwam Achraf terecht bij het rolstoelbasketbal, een sport die hem onmiddellijk aansprak vanwege de dynamiek en het teamgevoel. “Ik vind het rolstoelbasketbal leuk omdat ik alles kan doen. In een teamverband, samen spelen met andere mensen”.

Via het revalidatiecentrum de Hoogstraat kwam Achraf in contact met Antilope, een club in zijn woonplaats Utrecht. Zijn leergierigheid en vastberadenheid zorgden ervoor dat hij al snel op de bank kwam van het eredivisieteam. “Ik speel alle wedstrijden van de Eerste Divisie, daarnaast neem ik zoveel mogelijk ervaring mee van de eredivisie wedstrijden”.

Maar Achraf’s bijdrage aan de sport beperkt zich niet alleen tot spelen van basketbal. Wedstrijden leiden als scheidsrechter lijkt hem ook mooi om te doen “Ik heb laatst een wedstrijd gefloten samen met iemand van de bond, die geeft dan ook goede aanwijzingen”. Om hierin stappen te maken wacht hij tot de volgende scheidsrechterscursus “dan kan ik ook fluiten bij de Eerste Divisie!”.

Achraf’s leven is niet zonder obstakels. Hij leeft met een zeldzame stofwisselingsaandoening, Mucopolysaccharidose IV type A genaamd, die zijn lichaam op verschillende manieren beïnvloedt. “Ik kan trainen om sterker te worden, maar dan slijten mijn gewrichten ook sneller”. Desondanks blijft hij optimistisch en vastberaden. Zijn vader heeft hem de levensles gegeven “wees dankbaar voor wat je hebt”, dit weerspiegelt zijn innerlijke kracht en vastberadenheid om te blijven strijden, zowel op als buiten het veld.

Naast het rolstoelbasketbal werkt Achraf hard in de schoolbanken. Hij volgt momenteel een studie in accountancy en werkt parttime bij de kassa, een bewijs van zijn vastberadenheid een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.

Achraf’s verhaal is een bron van inspiratie voor velen. Zijn vastberadenheid, passie en veerkracht zijn een voorbeeld van wat mogelijk is wanneer men vasthoudt aan hun dromen en zich niet laat beperken door uitdagingen. Zijn doel: “blijven bewegen!”

Wij kijken uit naar Achraf zijn verdere successen, zowel op als buiten het basketbalveld.

Tekst: Mariska Beijer, beeld: SC Antilope

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *