In de schijnwerper: Carina de Rooij

De eredivisieploegen zijn op jacht naar de prijzen aan het eind van het seizoen. Carina de Rooij is met Sunrise Medical Braves 2 koploper. Een garantie voor een titel is dat allerminst. En na de kampioensstrijd wacht een drukke zomer met als klapstuk de Paralympics in Parijs. 

In de Stad van het Licht verdedigt Oranje als Europees én Wereldkampioen de Paralympische titel. De Rooij is sinds 2017 captain van Oranje en geniet nog steeds intens van het behalen van de Europese titel voor eigen publiek. ,,Ik kijk terug op Rotterdam als een goed toernooi. Het was een belangrijk moment in onze voorbereiding op Parijs aangezien we daar onze kwalificatie hebben gehaald. Vanaf dat moment hebben we alles kunnen plannen met het oog op Parijs.” Naast het succes kan Oranje ook spelen voor veel vrienden en familie zoals haar twee dochters. En die laten van zich horen in AHOY. ,,Het was een sfeervol toernooi met veel oranje fans, wat het alleen maar specialer maakt.” Met dus haar gezin op de tribune. ,,Dat is alleen maar gaaf. Ik vind het ook mooi om te laten zien dat je kunt terugkeren in de topsport nadat je kinderen hebt gekregen’’, aldus De Rooij. ,,Ik zie daarin wel een kleine beweging plaatsvinden, dat er meer moeders terugkomen in topsport. Ik krijg veel steun uit mijn omgeving en iedereen begrijpt het ook. Niets dan lof voor al die mensen. En gaaf dat ze kunnen zien waar het toe geleid heeft.’’ 

In Rotterdam is er ook een bijzonder moment voor haar. Vanwege haar veelomvattende inzet voor de sport wordt De Rooij gehuldigd als Lid van Verdienste van basketbalbond NBB. ,,Heel bijzonder. Ik had het echt niet verwacht. Ik stop elke dag alles wat ik heb in deze sport, dus om dan zo’n huldiging te krijgen is erg mooi. Ik voel me echt vereerd en trots’’, glimt de Oranje-kanjer. 

Eerder vertelt ze het UN/AD hoe een huishouden met topsporters in elkaar steekt. Haar man Anton de Rooij is niet alleen record-international met 759 interlands, maar ook coach van de Sunrise Medical Braves 1 en assistent bij de Oranje mannen. ,,Het is een kwestie van plannen. Ik maak al mijn keuzes met het oog op basketbal en mijn gezin. Soms moet ik dingen afzeggen of niet komen opdagen, maar dat is wel ten goede van de sport. Het is ook leuk dat de kinderen meegaan over de hele wereld’’, aldus de nog altijd topfitte De Rooij. Het geheim? ,,Tegenwoordig is het ‘less is more’. Toch een keer een training laten gaan of toch een keer terugschakelen in de krachttraining. Dat maakt dat ik het zolang volhoud.’’ 

De competitie steekt dit seizoen wat anders in elkaar voor Sunrise Medical Braves, maar ook de andere ploegen. De Braves spelen met een formatie met voornamelijk vrouwen met Oranje bloed in de aderen. Dat maakt volgens De Rooij weinig verschil. ,,Wat mij betreft voelt de huidige competitie niet anders dan voorgaande jaren. Ik vind de competitie altijd leuk om te doen. Het is belangrijk om minuten te maken en bezig te zijn met je doelen wat betreft nationaal team, maar verder ligt de druk die je waarschijnlijk jezelf oplegt lager dan wedstrijden met het nationaal team.” Met nog twee competitieronden voor de boeg wacht nog de BENE-competitie en de Final Four. ,,Nu blijft uiteraard het nationaal kampioenschap over. Wij zijn met Braves 2 al zeker van de Final Four.” De koploper zit in een luxe positie. ,,We gaan de komende weken zien wie onze tegenstander in de halve finale gaat worden.”  

Ondertussen leeft de Paralympische droom voort. De captain van Oranje kijkt vooruit: ,,Over twee weken gaan we met het nationaal team naar Lanzarote voor een trainingsstage. Ik denk wel dat iedereen al gericht is op Parijs. Dus is het met de club minuten maken en verder staat alles in het teken van de Paralympics.” Parijs staat op ieders netvlies getatoeëerd. En dat veel Oranje-vrouwen in de Nederlandse competitie spelen heeft grote voordelen. ,,Het mooie dit jaar met Sunrise is dat we met een aantal dames bij elkaar spelen. Bij Devedo spelen er ook een aantal samen. Het is gewoon fijn om met elkaar te spelen, zodat je elkaar goed aanvoelt. Dat geeft een voorsprong voor als we straks weer allemaal terugkomen op Papendal na de competities.” Daarna volgen nog meer stages in de voorbereiding op de Paralympics, maar die zijn nog niet officieel. De Rooij en Oranje zijn hoe dan ook in de ban van de drie P’s. Papendal, Parijs, Paralympics! 

(tekst/beeld: Luc Reuvers)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *