In de schijnwerper: Doris Korsman-Kaschmieder

Doris, een ervaren rolstoelbasketbal scheidsrechter met Duitse roots met een mooie staat van dienst, deelt graag haar verhaal over haar reis in de wereld van het fluiten van rolstoelbasketbalwedstrijden.

Haar passie voor de sport begon al op jonge leeftijd, gevoed door haar fascinatie voor rolstoelbasketbal en haar achtergrond als topbasketballer in Duitsland. “De club waar ik speelde, werkte samen met het lokale rolstoelbasketbalteam waar ik gelijk onder de indruk van was.” Het was bij dezelfde club dat ze voor het eerst in aanraking kwam met het fluiten van basketbalwedstrijden, wat uiteindelijk de kiem legde voor haar toekomstige carrière als scheidsrechter.

Foto: Steffie Wunderl

Na haar verhuizing naar Nederland, was Doris al snel betrokken bij de rolstoelbasketbalgemeenschap. Ze begon haar reis als scheidsrechter bij VIOS en werd al snel voorgesteld om de Nederlandse rolstoelbasketbalcompetitie te leiden. Met haar oog voor detail en haar vastberadenheid om te excelleren, groeide ze uit tot een gerespecteerd scheidsrechter, waarin ze nu al 11 jaar als officiële Nederlandse scheidsrechter actief is.

Haar ambitie reikte echter verder dan de nationale grenzen. “Ik heb een topsportmentaliteit en wil altijd naar het hoogst haalbare”. Met de steun van de Nederlandse bond en haar eigen vastberadenheid, streefde ze naar het behalen van de hoogste scheidsrechterslicentie, die ze in 2021 verwierf. Deze licentie opende de deur naar internationale evenementen, waar ze haar vaardigheden kon demonstreren op het wereldtoneel.

Voor Doris is voorbereiding de sleutel tot succes als scheidsrechter. Voor elke wedstrijd neemt ze de tijd om grondig onderzoek te doen naar de deelnemende teams, hun recente prestaties en eventuele opvallende patronen. Ze hecht ook veel belang aan haar eigen mentale en fysieke welzijn, met een routine van rustige training en ontspanning in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd.

Op de dag van de wedstrijd zorgt Doris ervoor dat ze goed uitgerust en op tijd op de locatie arriveert, waar ze de gelegenheid heeft om te communiceren met coaches en spelers. “Onderdeel van mijn voorbereiding is ook het terugkijken van clips van beslissende momenten, deze deel ik ook in de internationale scheidsrechtersgroep om andere meningen te horen.” Dit alles om haar besluitvorming te verfijnen en consistente prestaties te garanderen. “Deze consistentie is ook mijn kracht, ik probeer in de eerste paar minuten een duidelijke grens te trekken, zodat spelers en coaches weten wat bij mij mag en wat niet”. 

Naast haar werk in Nederland blijft Doris ook actief als scheidsrechter in Duitsland, waar ze vaste deel uitmaakt van de scheidsrechtersgroep 1. Bundesliga om haar vaardigheden in 3PO (met 3 scheidsrechters) verder te ontwikkelen. Hierdoor heeft zij een betere voorbereiding op haar internationale uitdagingen. Haar toewijding aan de sport en haar voortdurende streven naar excellentie maken Doris een waardevolle aanwinst voor de rolstoelbasketbal gemeenschap, zowel nationaal als internationaal. Met haar vastberadenheid en toewijding is het slechts een kwestie van tijd voordat ze haar doel bereikt om te fluiten op het IWBF Wereldkampioenschap.

(tekst: Mariska Beijer/Beeld: Steffie Wunderl-Luc Reuvers)

1 gedachte over “In de schijnwerper: Doris Korsman-Kaschmieder

  1. JW Voorthuyzen Beantwoorden

    Naast al haar scheidsrechters kwaliteiten, is ze ook nog eens een bijzonder aardig mens
    Wat mij betreft een zeer belangrijke kwaliteit 🥰👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *