In de Schijnwerper: Ivar van Rijt

Ivar van Rijt is pas 17 jaar oud maar blinkt uit op alle fronten. Hij is wereldkampioen junioren bij rolstoeltennis en scoort er voor ISR bij wedstrijden in de Eerste Divisie meer dan lustig op los. Wat een heerlijk én razendsnel talent. 

Van Rijt studeert op het Johan Cruyff College in Roosendaal. ,,Ik doe de opleiding sport en coaching. Daarnaast ben ik fitness trainer bij de fitnessclub in Zwijndrecht.” Vanaf 4-jarige leeftijd doet Van Rijt tot aan zijn tiende aan atletiek in Dordrecht. ,,Ik vond vooral de lange afstanden en de cross – dat is lange afstand- door het bos erg leuk om te doen en daar was ik ook het beste in.” Daarna moet Van Rijt andere keuzes maken. ,,Ik ben begonnen met rolstoelbasketbal en rolstoeltennis omdat ik last kreeg van krampen, pijnen en krachtverlies in mijn benen.” Behandelingen helpen hem niet en op zijn elfde zoekt hij een nieuwe liefde in de sport. ,,Ik heb een lange tijd bij de fysio gelopen maar dat had geen zin. Maar ik wilde wel weer graag sporten en omdat valide sport niet meer ging, zijn we gaan kijken naar rolstoel sporten en zo zijn we bij rolstoelbasketbal en rolstoeltennis uitgekomen.” 

De jonge tiener moet even geduldig zijn voordat hij zich kan meten met anderen. ,,Ik wilde al vrij snel wedstrijden spelen omdat ik heel competitief ben. Helaas kon ik bij ISR niet midden in het seizoen aansluiten. Maar gelukkig wilde toentertijd Arrows ’81 me wel in hun team hebben en ben ik daar begonnen met spelen dat was ook nog toen ik elf of twaalf jaar was. Ik ben begonnen in de B – en C divisie maar mocht al vrij snel aansluiten bij het eredivisie team. En op mijn dertiende mocht ik standaard mee en het jaar daarna ging ik ook steeds meer spelen bij Arrows ’81.” De succesclub is nu een onderdeel van Rotterdam Basketbal, ROBA. De supersnelle roller heeft een goede balans in zijn dagelijkse leven. Johan Cruyff Academy en het zelf sporten. ,,Ik doe een sport opleiding die speciaal gericht is om leerlingen op hoger niveau een opleiding te laten volgen. Ik kan dat dus goed combineren.

 

WERELDKAMPIOEN 

De competitief ingestelde Van Rijt boekt prachtige successen. ,,Ik ben dit jaar wereldkampioen bij de junioren geworden en ik ben nu huidige nummer twee van de wereld op de junioren ranking. Ik speel voornamelijk ITF toernooien dat zijn internationale tennis toernooien.” Hij heeft een fijne wisselwerking tussen zijn tennis en basketbalactiviteiten. ,,Bij het tennis leer je om heel zelfstandig te zijn, daarnaast helpt het me ook bij het op peil houden van mijn conditie. Bij het basketbal leer je dan weer meer rolstoelvaardigheid wat bij het tennis heel gunstig is.” Ook buiten het veld vormt de combinatie Van Rijt. ,,Bij het tennis reis ik alleen en maak ik daar vrienden. Bij basketball is er ook de gezelligheid naast het veld.” En binnen het veld is er het samenwerken. Van Rijt geniet daarvan en gaat voorop in de strijd. ,,Ik vind het altijd heel tof om met het team op het veld te staan en met zijn allen voor de winst te gaan.” 

ISR 

17 jaar jong en dan al een fraaie en ongekende lijst van gave sportherinneringen. Hij duikt ze op uit zijn geheugen. ,,Bij het basketbal was het toch de bekerfinale winst toen ik 13 jaar was en het spelen van de bekerfinale op mijn vijftiende.” Ook het oefenen is bijzonder voor Van Rijt. ,,De trainingen op Papendal toen ik nog bij de U18 speelde.” Van de grote naar de kleine bal met een racket. ,,Bij het tennis was het de winst op het WK, finalist op de US Open dubbel, twee keer derde op de World Team Cup met de Nederlandse junioren, tweede op de wereld ranking en gekwalificeerd zijn voor de eerste editie Roland Garros.” Wat een prachtige palmares. 

Zijn club ISR speelt alleen aangepaste sporten. ,,ISR staat voor Invalide Sportvereniging Ridderkerk. Ze doen wel verschillende sporten bij ISR maar allemaal voor invalide.” Het thuishonk is De Fakkel in Ridderkerk. Van Rijt voelt zich daar thuis. ,,Ik hou van de gezelligheid en het werken voor elkaar en met elkaar. Naast het veld is het altijd gezellig en op het veld gaan we met zijn allen voor de winst.” ISR doet het goed in de Eerste Divisie Elite A. Van Rijt verzamelt geregeld scores van meer dan veertig punten. ,,Het is een vrij nieuw team en ik wil de nieuwe spelers in ons team veel leren zodat ze zo snel mogelijk goed met het niveau mee kunnen doen.” De rolstoelsporten verrijken zijn leven. ,,Ze gaven me een kans om weer te sporten. Ik heb veel mooie ervaringen meegemaakt bij het basketbal en bij het tennis. Daar ben ik heel dankbaar voor. En ik ben pas 17 dus hoop dat daar nog veel mooie herinneringen bij mogen komen.” Van Rijt hoopt binnen de sport meer leeftijdsgenoten te mogen begroeten. ,,Sowieso hoe meer mensen hoe beter. Daarnaast zou ik het ook leuk vinden als er nog meer junioren bij komen wat je de laatste tijd alweer meer ziet. Maar daar mag nog iets meer aandacht voor komen.” 

DOELEN EN DROMEN 

Een bekende spreuk van de Loesje kalender is: ‘Ik stel mezelf altijd grote doelen, dan mis ik ze niet.’ Is het de lijfspreuk van Van Rijt? Zo klinkt het wel: ,,Ik hoop dit jaar met tennis Roland Garros en de US open te winnen en zo hoog mogelijk op de ranking te eindigen. Met basketbal hoop ik eerst in de eredivisie weer mee te kunnen spelen om de prijzen en ik hoop ooit nog een keer in Duitsland te spelen als ultieme droom. Mocht ik ooit nog een classificatie krijgen dan wil ik heel graag meedoen aan de Paralympische spelen.”  En het laten uitkomen van een droom, is een droom op zich!

(tekst/beeld: Luc Reuvers)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *