In de Spotlight: José van Rijswijk 

José van Rijswijk is een van de basiskrachten van de rolstoelers van WSV in Apeldoorn. Ze ontmoette Sara een maand geleden, maar ook een halve eeuw jong kijkt Van Rijswijk nog volop uit naar de uitdagingen op het basketbalveld. Haar sleutelwoord is genieten. 

In het dagelijks leven werkt Van Rijswijk als beleidsmedewerker bij de Gemeente Apeldoorn. ,,Daar houd ik me vooral bezig met het onderwerp Toegankelijkheid binnen het thema Inclusie.” Een meer dan actueel onderwerp. Ze heeft geen verleden in het valide basketbal. ,,Ik heb altijd gevolleybald. Doordat dit vanwege een versleten knie echt niet meer lukte ben ik begonnen met zitvolleybal bij Alterno. Het niveau van zitvolleybal sloot niet helemaal meer aan bij wat ik zocht en ambieerde. En omdat een vriendin aan rolstoelbasketbal deed, was ik al wel geïnteresseerd geraakt.” De center van WSV is na een kennismaking met het rolstoelbasketbal snel verkocht. ,,Pas nadat ik een clinic had gevolgd op de school van mijn stiefdochter waar een docent dat beoefende, ben ik er soort van verslingerd aan geraakt. De clinic werd door een toenmalige docent die speelde bij WSV, samen met René Kohlman gegeven. Ik had er geen idee van dat we rolstoelbasketbal in Apeldoorn hadden maar dat maakte het voor mij wel interessant.” De competitie lonkt dan al snel. ,,Na een half jaartje mee te hebben getraind ben ik mee gaan spelen in de competitie. Eén jaar later had ik mijn eigen stoel en werd het nog leuker!” 

Van Rijswijk heeft het rolstoelbasketbal goed in haar privé programma ingepast. Dat al haar activiteiten in Apeldoorn plaatsvinden helpt. ,,Het is prima te combineren. We trainen één keer in de week op donderdag bij WSV. Toen ik net begon was ik alleenstaand moeder van twee jonge kinderen en het feit dat WSV in Apeldoorn zit, maakte het voor mij mogelijk om deze sport te gaan beoefenen.” En van Rijswijk geniet met volle teugen van deze inspanningen. ,,Ik ben altijd een teamspeler geweest, dus ik vind dat het allerleukste om te doen. Het mooie aan WSV vind ik de breedtesport-ambitie: Iedereen is welkom en het plezier staat voorop.” Inmiddels kan ze putten uit een karrenvracht aan de vele mooie momenten. ,,Die zijn er ondertussen te veel, maar het allermooiste vind ik de momenten waarop we als team ons spelletje spelen. Als persoon geraak ik steeds vaardiger met de rolstoel en kom ik steeds vaker inside. Dat maakt me enorm gelukkig.” En Van Rijswijk geniet niet alleen als ze binnen de lijnen actief is. ,,Steeds vaker kan ik vanaf de bank zien wat de bedoeling is, da’s leuk!” Zitvolleybal of rijden in een stoel is een groot verschil. ,,Het materiaal is super belangrijk. Toen ik net begon zat ik in een geleende stoel. Een stoel die vervolgens op je eigen lijf is aangemeten, speelt echt stukken makkelijker.” 

WSV (Wormense Sport Vereniging) 

Van Rijswijk speelt bij een grote vereniging. ,,WSV biedt meer dan alleen maar basketbal. Er is ook voetbal, volleybal, badminton.” Haar rolstoelbasketbalploeg bestaat uit jongeren en doorgewinterde spelers. De dynamische speelster vertelt over haar inbreng tijdens de wedstrijd: ,,Als center heb ik een groot scorend vermogen en dat is dan ook mijn rol.” En passen alle puzzelstukjes bij WSV prima in elkaar. ,,De kracht zit hem er in dat we elkaar alles gunnen en proberen om elkaar beter te maken. Je bent niet alleen een goede speler als je alles scoort, je bent juist een goede speler als je je gedienstig op kunt stellen voor een ander. We zijn in mijn beleving ook echt een goed team omdat we het met en voor elkaar doen.” Rolstoelbasketbal maakt Van Rijswijk een heel gelukkig mens. ,,Het weer plezier hebben in het sporten. Ik ben een echte teamspeler en dat biedt deze sport. Vrijwel iedereen gaat respectvol met elkaar om en omdat het wereldje niet heel erg groot is, kom je steeds dezelfde mensen tegen. Dit kweekt een band die ik als zeer prettig ervaar.” 

De center schetst een beeld van haar club in Apeldoorn. ,,Wat WSV uniek maakt in mijn ogen is de aandacht voor de (hele jonge) jeugd. Er is maandelijks een jeugdtraining op zaterdag. Hier staan wij als competitie spelers volledig ten dienste van de kinderen. Iedereen kan een balletje gooien en er zullen ook kinderen zijn die nooit in competitieverband kunnen ballen, maar wel op een speelse manier kennis kunnen maken met basketbal.” De jeugd staat centraal en kan zorgeloos meetrainen. ,,De training heeft een vaste structuur en er wordt gezorgd voor een veilige sportomgeving en dan bedoel ik niet alleen het fysieke stuk. Juist ook de sociale component vinden we erg belangrijk en daar investeert WSV dan ook in.” 

Van Rijswijk is in het rolstoelbasketbal helemaal op haar plek en dat maakt het deelnemen alleen maar steeds leuker. ,,Volgens de coach toon ik een enorme progressie in mijn spel en hebben we volgend seizoen tot doel mijn vertrouwen in mijn scorend vermogen te vergroten.” Met het genieten en aangaan van uitdagingen is Van Rijswijk compleet in haar element en op haar plek én een mooie inspiratiebron voor de jongeren. 

(tekst/beeld: Luc Reuvers)

1 gedachte over “In de Spotlight: José van Rijswijk 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *