In de Schijnwerper: Maarten van Ras

In de dynamische wereld van rolstoelbasketbal staat Maarten van Ras bekend als een onmisbare kracht, gedreven door zijn diepgewortelde passie en toewijding aan de sport. Maarten is van alle markten thuis, je ziet hem als tafelaar, scheidsrechter en vrijwilliger. Is er basketbal? Grote kans dat Maarten in de buurt is!

“Rolstoelbasketbal heeft mijn leven verrijkt op manieren die ik nooit had kunnen voorzien,” zegt Maarten, terwijl hij terugblikt op zijn eerste kennismaking met de sport. Zijn betrokkenheid begon toen hij werd aangemoedigd door bondscoach en goede vriend Gertjan van der Linden. Als fervent supporter van het Lieshout Dames eredivisie basketbalteam in de jaren ’90, werd Maarten al snel een integraal onderdeel van de gemeenschap. “In die tijd vervulde ik verschillende rollen, variërend van supporter tot tafelaar en uiteindelijk scheidsrechter,” legt Maarten uit. Zijn reis omvatte een breed scala aan taken, van het opzetten van het speelveld tot het filmen van wedstrijden. Maar het was zijn verschuiving naar rolstoelbasketbal die echt zijn hart veroverde.

“Na jaren van betrokkenheid bij valide basketbal, voelde ik me aangetrokken tot de unieke dynamiek en inclusiviteit van rolstoelbasketbal,” zegt Maarten. Zijn overstap naar deze discipline bracht nieuwe uitdagingen met zich mee, maar Maarten omarmde ze met vastberadenheid. Als ervaren tafelaar en scheidsrechter heeft Maarten talloze hoogtepunten meegemaakt in zijn rolstoelbasketbalcarrière. Van het fluiten van zijn eerste interlandwedstrijd tot het deelnemen aan prestigieuze evenementen zoals de INVICTUS GAMES, zijn reis is doordrenkt van memorabele momenten.

Voor Maarten van Ras was de mogelijkheid om deel te nemen aan de INVICTUS GAMES een buitengewone eer en een diepgaande ervaring. Als vrijwilliger bij Basketball Experience Nederland (stichting BEN) speelde hij een belangrijke rol bij het begeleiden van het rolstoelbasketbalgedeelte van de games. Hij herinnert zich levendig de intense emoties en de diepgaande impact die het evenement had op zowel deelnemers als toeschouwers. “Het was een ongelooflijke ervaring om de deelnemers van de INVICTUS GAMES te zien, elk met hun eigen persoonlijke reis van strijd en triomf,” zegt Maarten. “Het was inspirerend om te zien hoe sport hen samenbracht en hen de kracht gaf om te gedijen, ondanks de uitdagingen waarmee ze werden geconfronteerd.” Maarten herinnert zich de trots en vreugde die hij voelde toen hij deel uitmaakte van de begeleiding van de trainingen en wedstrijden van het rolstoelbasketbalonderdeel van de games. “Het was een eer om deze atleten te mogen ondersteunen en aanmoedigen op hun reis van herstel en zelfontdekking”, vertelt hij met bewondering.

“Elk evenement, elke wedstrijd, brengt een gevoel van voldoening en trots,” zegt Maarten, terwijl hij terugkijkt op zijn ervaringen. Als vrijwilliger heeft hij bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van rolstoelbasketbal, en zijn betrokkenheid heeft een diepgaande impact gehad op zowel zijn persoonlijke als professionele leven. “Rolstoelbasketbal heeft me niet alleen gevormd als scheidsrechter en tafelaar, maar het heeft me ook een diep gevoel van verbondenheid en respect voor de gemeenschap gegeven,” zegt Maarten met gepassioneerde overtuiging. Zijn toewijding aan de sport blijft onverminderd, en hij blijft anderen aanmoedigen om deel te nemen aan deze inspirerende gemeenschap.

“Kom en ervaar wat rolstoelbasketbal te bieden heeft”, roept Maarten uit naar degenen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk in de sport. “Het respect en de bewondering die ik heb voor deze atleten zijn grenzeloos, en ik geloof dat anderen dezelfde verrijkende ervaring zullen hebben.”

tekst: Mariska Beijer, beeld: privé Maarten van Ras

1 gedachte over “In de Schijnwerper: Maarten van Ras

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *