Mark Aalders heeft zijn leven gewijd aan de wereld van rolstoelbasketbal, van ledenwerving, zijn gezin en vrijetijdsbesteding. Voor Mark is basketbal meer dan alleen een sport; het is een levensader, een bron van kracht die hem door de moeilijkste tijden heeft geleid. In zijn eigen woorden: “Basketbal is niet alleen een spel voor mij, het is een manier van leven, een manier om mezelf te uiten en mijn grenzen te verleggen.”
Zijn basketbalreis begon op de Mytylschool in Goes, waar hij voor het eerst de kracht van sport ontdekte. Ondanks fysieke uitdagingen vond Mark vreugde in de beweging. Hij herinnert zich: “Zelfs toen mijn lichaam me in de steek leek te laten, vond ik troost in de ritmische dribbels en het geluid van de bal die door het net suisde.” Het was op deze school dat Mark voor het eerst in aanraking kwam met rolstoelbasketbal. Op een dag, tijdens een gymles waarin hij op krukken aankwam en dacht de volgende week wel weer mee te doen, werd Mark voorgesteld aan rolstoelbasketbal tijdens de rolstoelsportles. “Ik snapte het eerst niet, want waarom zou ik een rolstoelsport beoefenen? Ik zit toch niet in een rolstoel?!” Het werd een ontmoeting die zijn leven voorgoed zou veranderen. Hij deelt: “Toen ik voor het eerst in een rolstoel op het basketbalveld zat, voelde ik een golf van vrijheid en opwinding door me heen gaan. Hier was een plek waar mijn lichaam geen belemmering is, maar een instrument voor succes.” Vanaf dat moment is hij elk vrij moment te vinden in de sporthal van de school, zijn gymleraar zag de mogelijkheden voor hem en bracht hem mee naar de Middelburgse club RBVM op 13/14-jarige leeftijd.
Zijn passie voor rolstoelbasketbal groeide gestaag, en al snel begon Mark anderen te inspireren met zijn toewijding. Langzaamaan ontpopt hij zich tot een mentor en een leidend figuur binnen de rolstoelbasketbalgemeenschap in Zeeland. Mark legt uit: “Ik wil anderen laten zien wat er mogelijk is, zelfs in het gezicht van tegenspoed. Rolstoelbasketbal heeft me de kracht gegeven om mijn eigen weg te banen, en ik wil die kracht delen met anderen.” Door de jaren heen heeft hij veel ervaring opgedaan als basketballer, was onderdeel van de eerste CTO-groep op Papendal, waar voltijds werd getraind, en speler voor het Nationaal Herenteam met als hoogtepunt kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Rio. Op een gegeven moment deed Mark een stap terug: “Samen met Elsbeth wilden we ons richten op het stichten van een gezin, dit betekende voor mij dat ik basketbal op een lager pitje moest zetten en het gezin op de eerste plaats kwam.”
Voor Mark is sport niet alleen een manier om fysieke grenzen te overwinnen, maar ook een instrument voor sociale verbondenheid en persoonlijke groei. Hij gelooft dat de ware kracht van sport ligt in het vermogen om mensen samen te brengen en te inspireren tot grotere hoogten. “Sport heeft de kracht om levens te veranderen”, zegt hij. “Het heeft mijn leven veranderd en me geholpen te groeien als persoon. En ik wil die zegen doorgeven aan anderen.” Deze kracht is ook terug te zien in zijn familie; samen met vrouw Elsbeth spelen ze in de Eredivisie. Zoon Daan speelt mee in de Eerste Divisie. Dochter Fien groeit ook op in de sporthal, “die ziet wat er allemaal mogelijk is, zelfs met een beperking”.
Het mooie van zijn jarenlange inzet voor het rolstoelbasketbal is dat Mark Aalders – zeker in Zeeland – synoniem is geworden met aangepaste sport. Elk jaar is hij meerdere keren te vinden op zijn alma mater in Goes, zodat hij samen met de kinderen kan rolstoelbasketballen, “hopelijk worden zij – net als ik – ook geraakt door de sport en worden ze lid!” Tevens heeft hij jarenlang intensief contact gezocht met de lokale media, met goed resultaat: “Nu word ik zelf actief benaderd door de lokale krant en Omroep Zeeland, en wordt er een leuk stuk gemaakt over onze gespeelde wedstrijden”.
Zijn reis is er een van doorzettingsvermogen, van nooit opgeven, zelfs niet in het gezicht van uitdagingen en obstakels. Mark benadrukt: “Het gaat er niet om hoe vaak je valt, maar hoe vaak je opstaat. Dat is de essentie van doorzettingsvermogen, van vastberadenheid.” En het is deze vastberadenheid die hem heeft geholpen om zijn dromen na te jagen en zijn pad te vinden in de wereld van aangepaste sporten.
Voor Stichting BEN organiseert Mark regelmatig de FUNdamental dagen door heel Nederland. Dit sluit perfect aan bij de missie van Mark, zoveel mogelijk (jonge) mensen betrekken bij onze mooie sport. “Samen met kinderen aan de slag gaan, waar plezier en samenspel voorop staat, dat is een enorme motivator voor mij!”. De training wordt gegeven met Mark en een international van het dames- of herenteam, de volgende FUNdamentaldag is op 2 juni in Apeldoorn.
(tekst Mariska Beijer / beeld BEN en Basketball Nederland)