In de schijnwerper: Janiek van Wijncoop & Niels Harink

Be Quick’28 speelt met een jeugdig team in de Tweede Divisie. Veel spelers spelen al sinds hun tienerjaren mee in Zwolle. Een dubbelinterview met Janiek van Wijncoop (20) en Niels Harink (21), vrienden voor het leven en vaste waarden in de Zwolse ploeg. 

Janiek is in het dagelijks leven druk met haar studie. ,,Ik volg nu de opleiding Media vormgeving en volgend jaar ga ik starten aan de opleiding E-commerce.” Niels werkt inmiddels. ,,Ik heb een leerwerk traject tot kok gedaan en ik werk nu bijna vier jaar als kok.”  

Beiden spelen al een aardig aantal jaren rolstoelbasketbal. Janiek: ,,Ik heb geen andere sporten gedaan mijn eerste en enige sport is rolstoelbasketbal. Ik ben in aanraking gekomen met rolstoelbasketbal via de paralympische talent dag. Toen moest ik mij inschrijven voor drie sporten. Basketbal leek mij eigenlijk het minst leuk maar achteraf bleek dit wel de leukste sport te zijn en was ik hier niet meer bij weg te slaan. Ik ben eerst begonnen in Hardenberg maar daarna vrij snel overgestapt naar het jeugdteam dat toen net opgericht werd in Zwolle. Ik ben competitie gaan spelen toen het team daar na ongeveer twee jaar alleen recreatief mee begon in de jeugd competitie. Ik speel nu inmiddels al bijna tien jaar met plezier.” 

Niels heeft wel een sportachtergrond. ,,Ik heb eerst zaalvoetbal gespeeld, dit daarna nog een tijdje gecombineerd met rolstoelbasketbal en nu al een hele tijd speel ik alleen rolstoelbasketbal. Ik ben in aanraking gekomen met rolstoelbasketbal via een informatieavond op het speciaal onderwijs over rolstoelsporten. Deze informatieavond was in Zwolle zo’n zes jaar geleden tijdens mijn middelbare schooltijden. Ik ben vrij snel na mijn aansluiting bij het team ook mee gaan doen met de wedstrijden. Sindsdien speel ik al zes jaar waarvan ruim vijf jaar competitie.” 

Voor Janiek is haar wekelijkse programma mooi in balans. ,,Het is voor mij goed te combineren met mijn studie omdat de trainingen in de avond zijn en de wedstrijden op zaterdag. Voor mij is de reisafstand goed te doen, het is vanaf mijn huis ongeveer een halfuurtje rijden, maar doordat ik voor mijn studie overdag vaak al in Zwolle ben kan ik zo door reizen naar de training.” Voor Niels is dat net even lastiger. ,,Voor mij is het vrij goed te combineren al is het soms ook wel wat lastiger doordat ik in de horeca werk als kok en dus ook wel ‘s avonds of in het weekend moet werken. De reisafstand is goed te doen doordat ik zelf al in Zwolle woon en dus vaak op de fiets naar de training kan.” 

Beiden genieten enorm van het rolstoelbasketbal. ,,Wij vinden het erg leuk om in teamverband wedstrijdsport te doen, je bent daardoor een hecht clubje wat altijd erg gezellig is. De mooiste ervaringen op het veld zijn eigenlijk wel de kleine dingen als een aanval slaagt en loopt volgens planning zoals besproken in de rust of time-out. Of als wij een aanval van de tegenpartij kunnen stoppen. Een wedstrijd winnen is ook altijd een leuke ervaring.” Dat lukt Be Quick voor het eerst dit seizoen op het Centercourt van het Topsportcentrum in Rotterdam, als de ploeg van coach Bert van Eunen het tweede team van WSV aftroeft in het tweede deel van het programma van de Tweede Divisie. ,,Ons team is erg gezellig en we spreken elkaar ook regelmatig buiten de trainingen en wedstrijden om. Eigenlijk is het een grote hechte vriendengroep ondanks het leeftijdsverschil binnen ons team.” Het mooiste is dat Niels en Janiek elkaars hart hebben gewonnen. ,,Wij zijn sinds anderhalf jaar een setje.” 

Goed wedstrijdmateriaal is van eminent belang – Be Quick’28 

Bij wedstrijden gaan er altijd speciale rolstoelen mee. Het duo legt eensgezind uit: ,,Het materiaal is erg belangrijk voor ons. En dan specifiek onze sportrolstoel. Als deze goed op je aansluit kun je een stuk fijner en makkelijker spelen. Daarnaast geeft een goede stoel je ook een trots gevoel dat je één bent met je stoel en dat het een onderdeel van je lichaam wordt. Maar naast een rolstoel hebben wij ook nog andere algemenere materialen nodig zoals basketballen, een basket, een zaal en een pomp en een inbus-sleutelsetje om de stoelen aan te kunnen draaien, verstellen of te repareren. ” 

Het Zwolse koppel schetst hoe Be Quick er als vereniging uitziet. ,,Onze club bestaat uit ongeveer 150 leden waarvan de helft jeugd. Onze club heeft een aantal jeugdteams in verschillende leeftijdscategorieën, twee herenteams, een damesteam en een gemengd rolstoelbasketbal team. Het rolstoel team bestaat ongeveer uit vijftien tot twintig spelers. Daarvan spelen er acht tot tien de wedstrijden.” In totaal komen een zestal teams van Be Quick in de competities uit. 

Binnen de jeugdige formatie hebben alle spelers hun bijdrage. Janiek: ,,Mijn taak op papier is aanvoerder van het team maar eigenlijk werkt iedereen gewoon op een natuurlijke manier samen.” Niels draagt op een andere wijze bij. ,,Mijn rol binnen het team als meest valide speler is het uitvoeren van hand en span diensten denk daarbij aan het opruimen van de stoelen en het helpen van teamgenoten bij wisselen van rolstoel.” Janiek heeft het in Zwolle bijzonder naar haar zin. ,,De kracht van ons team is dat iedereen mag en kan meedoen. Maar daarnaast hebben we ook een hecht wedstrijd clubje wat goed op elkaar ingespeeld is. Ook kan eigenlijk iedereen goed met elkaar omgaan wat het spel nog veel leuker maakt. Het heeft ons een hele gezellige club gebracht om lekker mee in beweging te blijven, maar eigenlijk ook een heel aantal goede vrienden. En het bracht ons zelfstandigheid en stoelvaardigheid.” Ook Niels is gelukkig. ,,Deze sport heeft mij naast een vriendin ook andere vrienden, begrip en waardering gebracht mede door dat we allemaal ‘wel wat hebben‘. 

Meer teams in de competitie en support van eigen publiek 

De spoeling met rolstoelbasketbalteams is niet al te groot. De Be Quick spelers hopen op een grotere deelname aan wedstrijden. ,,Het zou nog leuker zijn als er meer teams komen, dat wedstrijden daardoor gelijkwaardiger op niveau kunnen worden ingedeeld en dichterbij zouden zijn waardoor je ook af en toe wat meer eigen publiek kunt hebben. Verder zou het helpen als de rolstoel sport meer naamsbekendheid krijgt waardoor dus meer geld beschikbaar komt en de rolstoelteams belangen krijgen binnen de club en de sportsector.” 

(tekst/beeld: Luc Reuvers)

1 gedachte over “In de schijnwerper: Janiek van Wijncoop & Niels Harink

  1. Pingback: In the Spotlight: Janiek en Niels! – Be Quick '28

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *