ISV Hengelo (Elite A) en Rotterdam (Elite B) ongeslagen in Eerste Divisie

Zaterdag speelden de Eerste Divisie teams hun tweede toernooiblok in de Elite A en Elite B. In de Elite A verstevigde het ongeslagen ISV Hengelo de leidende positie door twee overtuigende overwinningen. Ook BV Hoofddorp pakte twee zeges en klom naar de tweede plaats.  In de Elite B pakte koploper Rotterdam Basketbal opnieuw twee zeges en kan niet meer bijgehaald worden. Concurrent HBV The Jumpers gaf de gedeelde koppositie na twee nederlagen uit handen. RBVM 2 pakte ook de volle buit in Rotterdam en kwam langszij bij Jumpers.

Overzicht Elite A:

Het is voor Pigeons de derde kans om ISV Hengelo te verslaan. De nog ongeslagen ploeg uit Hengelo neemt van meet af aan een kleine voorsprong. Tot 14-18 blijft Pigeons in het spoor van de opponent. Na het eerste kwart (16-22) slaat Hengelo toe, 21-36. De thuisploeg komt nog dichterbij halverwege (33-42), maar ziet na het verwisselen van de baskets Hengelo de strijd beslissen, 39-59. Het laatste kwart is voor Pigeons, maar dat deert Hengelo niet meer, 49-64. De Utrechters van SC Antilope 2 maken het BV Hoofddorp op het andere veld erg lastig. Antilope pakt het eerste kwart een 7-11 voorsprong en loopt in het tweede kwart nog wat puntjes verder weg, 19-25. Tot 23-29 blijft die marge op het scorebord, daarna komt Hoofddorp langzaam dichterbij. In het vierde kwart (vanaf 33-33) moet dan de beslissing vallen. Met 37-37 geeft de routine van de ploeg uit Hoofddorp een kleine voorsprong. Dat geven de Hoofddorpers niet meer uit handen, 45-39

Scores: Maarten Groenendijk 12, Seb Loos (beiden Pigeons) 10, Gerben Naber 26, Milan Zetzema (beiden ISV) 24, Heinrich Peneux (archieffoto-Hoofddorp ) 18, Jin Hu van Leeuwen 15, Fee Lentze (Antilope) 8 punten.

ISV Hengelo trekt direct door tegen Only Friends 2 in het tweede wedstrijdblok. Van 4-4 is het na het eerste kwart 23-8. Halverwege is de score zo’n beetje verdubbeld, 43-16. De koplopers gaan na de pauze onverdroten voort en zetten een klinkende zege op het scorebord, 82-31. De ploeg heeft twee nieuwe zeges binnen en weet zich onbedreigd koploper in de Elite A. Leiden en Hoofddorp maken er net als in hun ontmoetingen in de poule opnieuw een heerlijke clash van. Het is 11-11 na het eerste kwart, het tweede bedrijf neemt Leiden de regie over, 28-20 bij rust. Reden voor Hoofddorp een tandje bij te schakelen en met een 4-18 kwartstand pakken de Hoofddorpse rollers de leiding knap over, 32-38. Maar Leiden is nooit verslagen. De ploeg knokt zich het laatste kwart punt voor punt dichterbij, 42-43. Heinrich Peneux vergroot de marge, Gert Twigt scoort de aansluitingstreffer, maar Hans van Veen geeft Hoofddorp net voldoende lucht. De slottreffer van Hidde Smits komt te laat, 46-47.

Scores: Gerben Naber 20, Milan Zetzema 19, Leoni Winschermann 13 Annelies Bussink (ISV) 12, Tony Schouten 20 (Only Friends), Gert Twigt 19, Hidde Smits (Leiden) 10, Heinrich Peneux (Hoofddorp) 19 punten.

Leiden staat na de nipte nederlaag op scherp tegen Only Friends. Gert Twigt opent met een driepunter. Leiden gaat direct verder met onder meer nog twee driepunters van Twigt, 10-34 na het eerste kwart. Na rust (21-48) heeft Twigt (archieffoto) zijn vierde driepunter in petto. Het verschil loopt nog verder op en van 28-63 tilt Leiden de marge naar een pittige 30-75 zege. Op het aanliggende veld jaagt thuisploeg Pigeons nog steeds op de eerste Elite A zege. Tot 16-21 blijft Antilope in het spoor, rust 18-29. De tweede helft houdt Pigeons goed het verschil op tien punten, 27-37. Tot 31-41 mag Antilope hopen, daarna beslist Martijn van de Goor het duel, 35-53.

Scores: Tony Schouten 12, Jace Ravensburg (beiden Only Friends) 8. Gert Twigt 25, Laraya Veenstra 19, Hidde Smits 10, Inge van den Brink (allen Leiden) 10, Jin Hu van Leeuwen 16, Luuk Nobbe (Antilope) 8, Martijn van de Goor 18, Isabelle Haring (beiden Pigeons) 12 punten.

Overzicht Elite B:

Rotterdam Basketbal doet als eerste de tip-off in de eigen Zevenkampse Ring tegen WSV. De thuisploeg pakt vlot een 10-2 voorsprong, daarna komt de ploeg uit Apeldoorn beter in de wedstrijd. Rotterdam neemt daarna het heft in handen en halverwege dubbelt het de bezoekers, 32-16. Na de pauze keert de spanning niet meer terug en pakt Rotterdam ook de derde zege in de Elite B, 50-30.

Scores: Robert Hulsbergen 19, Bart Formsma (beiden Rotterdam) 14, René Kohlman (WSV) 12 punten.

RBVM 2 en HBV The Jumpers houden elkaar het eerste kwart behoorlijk in balans, 18-14. Het tweede kwart is voor de ploeg uit Middelburg. Jumpers komt niet meer tot scoren. Vooral Elsbeth Aalders is op dreef en halverwege is de zege voor RBVM in de pocket, 37-14. Het derde kwart dubbelt de Haagse ploeg de score, maar RBVM blijft scoren, 55-29. Het laatste kwart wisselen de ploegen alleen nog scores uit, 67-38. Jumpers incasseert als koploper de eerste nederlaag.

Scores: Ruud Groeneveld 23, Elsbeth Aalders 16, Daan Aalders (allen RBVM) 12, Roy van de Linden 17, Gene Roubos (beiden Jumpers) 10 punten.

WSV speelt daarna hun tweede duel, Flying Red pakt als eerste een kleine voorsprong, WSV countert naar 7-6, maar de ploeg uit Roden leidt met 7-10 na de eerste tien minuten. De verdediging van de roodhemden sluit het tweede kwart en bij rust heeft Flying Red een 9-19 voorsprong op zak. WSV knokt zich het derde kwart terug tot 15-21 en onder leiding van Angelo Moscato is er in het vierde kwart (vanaf 22-29) nog van alles mogelijk. De Reds steunen steeds op een voorsprong van vijf punten en winnen met 34-41. WSV keert met lege handen terug naar Apeldoorn.

Scores: Angelo Moscato 9, Juri Hertog (beiden WSV) 8, Engelienart Lubbers 13, Jelmer Kleefstra (beiden Flying Red) 10 punten

HBV The Jumpers moet van Rotterdam Basketbal winnen om weer langszij te komen. Het eerste kwart zijn de scores duur (6-8), het tweede kwart blijft het voor beide teams zoeken naar geslaagde doelpogingen. Roy van de Linden zorgt met een driepunter voor balans, maar Rotterdam is aanvallend net beter, 15-20 bij rust. Tot 18-24 hangt Jumpers in de wedstrijd. Robert Hulsbergen en Bart Formsma (vrije worpen) tillen de marge naar tien punten en aan het eind van het derde kwart staat Jumpers voor een flinke uitdaging, 24-38. Danny Staak brengt nog hoop, maar daarna sluit de verdediging van de Rotterdammers naadloos en blijft het ook na vier duels ongeslagen, 28-46.

Scores: Laurens Rijpstra 12, Roy van de Linden (beiden Jumpers) 8, Robert Hulsbergen 16, Bart Formsma (beiden Rotterdam) 10 punten.

Flying Red en RBVM sluiten de dag af. De ploeg uit Middelburg pakt het eerste kwart een kleine marge (8-12) en dendert het tweede kwart op volle toeren door naar de pauze, 12-28. Met 16-52 is de winst voor de Zeeuwen binnen. Flying Red moet zich tevreden stellen met enkele geslaagde vrije worpen, RBVM keert met de volle buit terug naar Zeeland (18-58) en nestelt zich naast Jumpers op de tweede plek.

Scores: Engelienart Lubbers (Flying Red) 6, Marc Tasma 20, Elsbeth Aalders 14, Daan Aalders (archieffoto) (allen RBVM) 10 punten.