ISV Hengelo toont titelaspiraties Eerste Divisie

De Eerste Divisie ging dit weekend van start met de Elite A (Hengelo) en Elite B (Den Haag). ISV Hengelo maakte in eigen huis direct duidelijk de grootste kanshebber op de titel van de Elite A te zijn, Pigeons won als enige ploeg niet in Hengelo. HBV The Jumpers en Rotterdam Basketbal wonnen beiden hun twee duels en gaan aan kop in de Elite B.

Eerste Divisie Elite A

Het organiserende ISV Hengelo mag in de eigen Hasseler Es van start tegen Hoofddorp, één van de twee winnaars van de andere poule. De ploeg uit Hoofddorp komt in het tweede kwart tot 13-14. Milan Zetzema komt dan op gang en met een serie scores trekt hij Hengelo op gang. Gerben Naber nagelt halverwege een comfortabele 39-18 ruststand op het scorebord. Tot 43-26 blijft alles mogelijk. Dan bouwt de thuisploeg de marge nog wat uit. In de slotfase raast Hengelo met vooral Ming Beltman naar 81-41. Op het andere veld bijten Only Friends 2 en Pigeons de spits af. De ploeg uit Duiven noteerde alleen verliespartijen tegen ISV Hengelo. De Amsterdammers hebben het eerste kwart het nakijken, 10-23. Met 13-32 lijkt de strijd voortijdig op slot. Na de pauze (19-36) loopt Pigeons door naar 19-43. Tony Schouten komt dan op toeren en schiet zijn team rap naar 29-43. Martijn van de Goor pareert dat in het derde kwart (39-50), maar nu is Mees Hessels niet te stuiten. Hij schiet Only Friends langszij (52-52) en scoort kort voor tijd de winnende, 54-52.

Scores: Milan Zetzema 32, Gerben Naber 16, Ming Beltman (alles ISV) 12, Heinrich Peneux (Hoofddorp) 14, Tony Schouten 28, Jace Ravenburg 13, Mees Hessels (allen Only Friends) 11, Martijn van de Goor (Pigeons) 25 punten.

In de tweede dagronde mag SC Antilope 2 proberen het de thuisformatie moeilijk te maken. ISV Hengelo loop al snel weg naar 6-18 na het eerste kwart. De koplopers gaan het tweede kwart sterk door (16-36), maar Antilope besluit de eerste helft goed, 22-36. De ploegen wisselen scores uit tot 26-40. ISV tilt de marge naar 30-50 en 46-76. Het laatste woord is nog knap aan Antilope, ISV Hengelo smaakt andermaal het genoegen van de zege, 55-76. Ook Pigeons mag weer direct aantreden tegen BS Leiden, een van de nummers één uit de andere poule. De Leidenaren nemen het eerste kwart een kleine (6-11) voorsprong. Pigeons sluit aan met 14-15, het sein voor Leiden om de regie in handen te nemen. Halverwege is het 16-27 en daarna loopt het bij Leiden op rolletjes. Met 21-47 zit de wedstrijd in het slot. Het laatste kwart is voor Pigeons, dichterbij dan tien punten komt de ploeg uit Duiven niet, 48-58.

Scores: Koen Snieder 22, Timon Saman (beiden Antilope) 16, Milan Zetzema 30, Gerben Naber (beiden ISV) 20, Martijn van de Goor 16, Maarten Groenendijk 12, Seb Loos (allen Pigeons) 12, Gert Twigt 21, Laraya Veenstra (beiden Leiden) 17 punten.

Leiden en SC Antilope 2 mogen direct door in de derde ronde van de dag. Het eerste kwart ontspint zich een mooie strijd, die Leiden nipt met 19-18 afsluit. Het tweede kwart houdt de ploeg uit Utrecht knap de ‘nul’. Zelf scoort Antilope mondjesmaat, goed voor 19-28 bij de pauze. Leiden probeert het verschil te verkleinen, maar de achterstand blijft, 35-43. De ploeg van Len van Dort houdt de marge van rond de tien punten prima vast en pakt met 48-62 een goede zege. Hoofddorp en Only Friends 2 spelen op het tweede veld. Hoofddorp beslist het duel het eerste kwart, 21-2. Of kan Only Friends voor de tweede keer op één dag nog verschrikkelijk stunten. Bij 37-14 halverwege is Hoofddorp dus gewaarschuwd. De ploeg weet het derde kwart de basket ‘schoon’ te houden. Vanaf 49-18 dringen de Friends aan, verder dan 51-26 reikt de Amsterdamse dadendrang niet. Hoofddorp maakt de laatste scores, 57-26.

Scores: Gert Twigt 16, Laraya Veenstra 14, Hidde Smits (allen Leiden) 12, Koen Snieder 18, Jin Hu van Leeuwen 18, Timon Saman (allen Antilope) 10, Hans van Veen 14, Brian van Rooijen 12, Heinrich Peneux (allen Hoofddorp) 10, Jace Rabvenburg 10, Mees Hessels (beiden Only Friends) 10 punten.

EERSTE DIVISIE ELITE B

In ‘t Zandje in Den Haag start de Elite B met thuisploeg HBV Jumpers tegen WSV uit Apeldoorn. De partij begint met een kleine voorsprong voor WSV, daarna spurt Jumpers al het eerste kwart naar 17-4. De ploeg van John Licht geeft voor de pauze niets weg, 27-10. WSV komt na de pauze nog terug tot 29-18, maar de scores zijn te spaarzaam om de wedstrijd nog te kunnen kantelen. 43-26 en Jumpers heeft de eerste zege binnen.

Scores: Roy van de Linden (Jumpers) 24 punten.

RBVM 2 en Rotterdam geven elkaar het eerste kwart (8-8) niets toe. Het tweede kwart komt Rotterdam op gang en halverwege de wedstrijd staat er 10-21 op het scorebord van ‘t Zandje. In de slotfase komt RBVM nog dichterbij, maar de inhaalpoging strandt bij 28-33 en Rotterdam pakt de winst in een wedstrijd waarin het zoeken is naar scores, 30-37.

Scores: Ruud Groeneveld (RBVM) 14, Bart Formsma 15, Robert Hulsbergen (beiden Rotterdam) 14 punten.

Jumpers gaat voor het tweede duel op tegen Flying Red. De bezoekers uit Roden hebben het eerste kwart de gastploeg in zicht, 11-17. Het tweede kwart is voor de Haagse formatie, Laurens Rijpstra schiet zijn ploeg naar een ruime 14-35 ruststand. Flying Red speelt tot 24-53 behoorlijk mee. Maar in de slotfase geeft Jumpers nog eens gas tot 26-63.

Scores: Jelmer Kleefstra (Flying Red) 7, Roy van de Linden 24, Randy Chin Chan Sen 12, Gene Roubos (allen Jumpers) 10 punten.

WSV en RBVM 2 gaan op jacht naar de eerste zege in de Elite B. De ploeg uit Apeldoorn is voor rust (24-17) de partij met het initiatief tot 30-21. De reserves uit Middelburg sluiten daarna kordaat aan tot 35-34. Vanaf 35-36 pakken de ploegen beurtelings een voorsprong van één punt. Ruud Groeneveld zet RBVM op 46-47. Joke van Rijswijk scoort na een Apeldoornse time out 48-47. RBVM komt de laatste aanval niet tot een score en Angelo Moscato beslist de partij onder het bord, 50-47.

Scores: Natanel Hakshur 18, Jose van Rijswijk (beiden WSV) 12, Ruud Groeneveld 24, Marc Tasma (RBVM) 11 punten.

In het slotduel van de eerste wedstrijddag pareert Flying Red de eerste uitlooppoging van de Rotterdammers, 9-9. De eerste helft haakt de ploeg uit Roden goed aan en bij rust (23-18) is nog alles mogelijk. Tot 29-24 mag de rode formatie hopen. Keesje Ravenshorst geeft met een score een startsein voor een sterke slotfase van Rotterdam. Vooral Robert Hulsbergen heeft het prima naar zijn zin. Het laatste kwart loopt de score in Den Haag nog flink op en nestelt Rotterdam zich met thuisploeg Jumpers op kop, 60-28.

Scores: Robert Hulsbergen 31, Monique Roelofs 14, Bart Formsma (allen Rotterdam) 11, Lars Mulderije 7, Jelmer Kleefstra (beiden Flying Red) 7 punten.