Play-Off deelnemers bekend

Sunrise Medical Braves 2, RBVM, SC Antilope en Devedo gaan de play-offs in. De eerste drie ploegen hadden het ticket al binnen. Devedo bemachtigde het laatste ticket door RBVM met 67-48 te verslaan. Sunrise Medical Braves moest winnen in Amsterdam bij Only Friends en kon zo zelfs nog tweede worden. Only Friends won het duel met 53-44, zodat beide ploegen mogen toekijken bij de play-offs. Sunrise Medical Braves 2 won op woensdag al van SC Antilope met 65-60.

Op basis van onderling resultaat wint Braves 2 de reguliere competitie, is RBVM de nummer twee, SC Antilope derde en is Devedo nummer vier in de eindrangschikking. In de halve finale neemt Sunrise Medical Braves 2 het op tegen regerend landskampioen Devedo, in de andere halve finale strijden RBVM en SC Antilope voor deelname aan de finale serie om de landstitel. Alle series worden gespeeld in een reeks van best-of-three. De ploeg die het eerst twee keer wint zien we terug in de finale om de nationale titel. De halve finales starten op 17 april, de finales op 27 april of een dag voor of na Koningsdag.

Sunrise Medical Braves 2 en SC Antilope hebben de tip-off in Arnhem al op woensdagavond. De voornamelijk Oranje-vrouwen zijn zeker van de eerste plaats, SC Antilope kan bij winst nog tweede worden. De eerste tien minuten zijn voor de Braves (22-12) en het tweede kwart komt er een maximale 38-19 voorsprong in de boeken en bij rust (40-23) zit de thuisploeg op rozen. De verdediging van Antilope is dan niet geheel op orde. Het collectief van Antilope komt vervolgens op dreef. Het verschil slinkt langzaam tot aan 54-43 na driekwart wedstrijd. Vanaf 59-51 schiet Len Van Dort de verrassende aansluiting binnen, 59-58. Bo Kramer en Boris van Hunnik zorgen voor de 61-60. Daarna bezegelt Mariska Beijer vanaf de vrije worplijn de winst voor Braves, 65-60. Len van Dort: ,,Het begin van het seizoen verloren we met dertig punten, we raken toch op elkaar ingespeeld.”

Scores: Mariska Beijer 30, Bo Kramer (beiden Braves) 17, Len van Dort 25, Boris van Hunnik (beiden Antilope 15 punten.

Devedo moet in Ermelo de winst pakken tegen RBVM. De ploeg uit Middelburg weet zich al verzekerd van play-offs, dus de noodzaak voor de thuisploeg is groter. Het eerste kwart nemen de ploegen beurtelings de voorsprong, 16-14. Het tweede kwart pakt Devedo als collectief een 26-16 marge. Het lukt RBVM niet om het verschil nog voor de pauze te verkleinen, 34-22. De tweede helft slaagt RBVM beter in die inhaalpoging en bij 40-37 is de strijd weer volledig open. Het vierde kwart begint bij 43-37. Devedo pakt de eerste scores in de laatste tien minuten. Tot 58-48 hangt RBVM in de wedstrijd, daarna is het slotakkoord duidelijk voor Devedo, 67-48. Afwachten wat Braves 1 doet, en volgend weekend een replay tussen Devedo en RBVM: De bekerfinale om 16:00 in het Topsportcentrum Almere.

Scores: Julia van der Sprong 17, Xena Wimmenhoeve 17, Cher Korver (allen Devedo) 12, Mark Aalders 17, Bert Freriks 17, Edwin Schalkx 9, Elsbeth Aalders (archieffoto-allen RBVM) 5 punten.

Sunrise Medical Braves moet bij Only Friends winnen. De Amsterdammers hebben net een Europese oppepper achter de rug. Het eerste kwart houden de ploegen elkaar behoorlijk in balans, 14-17. Het tweede kwart neemt de thuisploeg het initiatief over en met collectief spel komt er halverwege de wedstrijd een 31-25 op het scorebord in het Friendship Sports Centre. De ploegen geven elkaar niets toe na de pauze, maar Only Friends heeft steeds een antwoord paraat als Braves aansluit tot op één punt, 42-41. Mees Hessels deelt met drie scores op rij aan het begin van het laatste kwart een flinke tik uit, 48-41. Braves komt nog even op 48-44 maar Daniël Schouten schiet met 50-44 de spanning uit het duel. De Amsterdammers sluiten de competitie af met een zege en houden Braves 1 van play-offs af.

Scores: Maykel van Rijsinge 14, Daniël Schouten 12, Rob Boskeljon (allen Only friends) 9, Fabian van der Salm 14, Ilias el Bennay (beiden Braves) 12 punten.

*RBVM 2 punten in mindering

# op basis van onderling resultaat, RBVM won vier keer in de onderlinge wedstrijden, SC Antilope drie keer en Devedo twee keer (drie ontmoetingen tussen de ploegen)

(tekst/beeld: Luc Reuvers)