RBVM en Devedo delen eerste klap uit in halve finales

In de best-of-three in de halve finale om het landskampioenschap hebben RBVM en Devedo een 1-0 voorsprong genomen. RBVM bleef in een regelrechte thriller SC Antilope na verlenging nipt de baas (60-63), Devedo verraste Sunrise Medical Braves 2 met klinkende cijfers. 68-45. Zaterdag is het tweede duel in de halve finale, RBVM en Braves spelen dan thuis. Mocht er dan een 1-1 stand zijn, dan hebben RBVM en Braves nogmaals thuisvoordeel.

RBVM nam in het Sportcentrum Oudenrijn in Vleuten een voorsprong, 2-9. Daarna kwam de thuisploeg beter op dreef in een fijne ambiance. Na het eerste kwart (8-15) komen bij Antilope vooral Len van Dort en Boris van Hunnik op volle toeren. Van Hunnik (foto) mist voor de pauze niets en schiet tien punten op rij. RBVM houdt op de vrije worplijn gelijke tred, rust 28-28. Het derde kwart halen beide teams de verdediging flink aan en zijn scores duur en veel moeilijke scoringskansen leveren weinig op, 38-36. Het laatste kwart pakt Antilope even een 46-42 voorsprong, vervolgens pakken beide teams beurtelings een voorsprong van twee punten. Len van Dort (foto) schiet in de slotseconden koelbloedig twee vrije worpen binnen voor verlenging 52-52. De toeschouwers zitten op het puntje van hun stoel. In de extra tijd nemen de teams om de beurt een voorschot op de winst. Mark Aalders geeft RBVM met een moeilijk schot in de schotklok een 54-55 voorsprong. Daarna wisselen Len van Dort en Bert Freriks scores uit. Maarten Robberegt scoort de 60-59, maar alweer Freriks geeft RBVM voordeel, 60-61 Mark Aalders (foto) mist twee vrije worpen, maar Antilope scoort niet. Elsbeth Aalders doet dat kort voor tijd wel, 60-63. De laatste zeven seconden komt Antilope niet meer tot een goed schot. Mark Aalders vat de winst bondig samen: ,,Vastberaden!” Len van Dort meldt zijn team voor het duel: ,,Winnen of verliezen doen we niet vandaag. We gaan ons ding doen. Helaas pakte dat wat tekort uit.” Van Dort ziet zijn ploeg stappen maken: ,,Het spelen tegen ervaren ex-internationals en internationals vergt veel uithoudingsvermogen. Waar we in het begin van het seizoen met moeite bijbleven, halen we er nu een verlenging uit.” Zaterdag is het tweede deel van het mogelijke drieluik in Middelburg. Tip-off in De Sprong is gewijzigd naar 20:00 uur.

Scores: Len van Dort 26, Boris van Hunnik (beiden Antilope) 20, Edwin Schalkx 19, Mark Aalders 17, Bert Freriks (allen RBVM) 17 punten.

Devedo ontmoet als nummer vier van de reguliere competitie de winnaar. De thuisploeg in De Zanderij is scherp en pakt vanaf 6-0 met collectief basketbal al direct een 16-2 voorsprong, voordat Bo Kramer de pijn wat verzacht aan het eind van het eerste kwart, 16-5. Julia van der Sprong schiet het verschil naar 30-12 en bij rust (32-14) zit Devedo op rozen en voelt Braves de doornen. Bij 38-18 is een kentering van het duel bijna een utopie. Via Mariska Beijer wordt het 44-30, maar Devedo pareert direct, 48-32 na drie kwarten. Het slot van de wedstrijd brengt de spanning nooit meer terug. Het is ook de strijd tussen twee ploegen met hoog Oranje-gehalte, het leeuwinnendeel van de scores komt van de hand van Paralympics-gangers. Het is nu 1-0 voor Devedo en zaterdagochtend staat het tweede duel op de rol op Papendal, tip-off om 11.00 uur, dus vroeg uit de veren. Braves-coach Anton de Rooij: ,,We waren niet scherp genoeg. De eerste helft vielen de ballen niet van afstand en was het slap in de verdediging.” Coach Kees van de Bunte van Devedo is in zijn nopjes. ,,In de aanval hebben we als team over meerdere schijven gespeeld. De collectieve defense liep geolied.”

Scores: Cher Korver 23, Julia van der Sprong 18, Xena Wimmenhoeve 14, Fabian Jansen (allen Devedo) 10, Bo Kramer 21, Mariska Beijer 10, Carina de Rooij (allen Braves) 10 punten.

(tekst: Luc Reuvers, beeld: Martijn van den Goor/Luc Reuvers)