RBVM trekt in finale de stand gelijk

De rolstoelbasketballers van RBVM versloegen Devedo in de tweede finalewedstrijd van de play-offs met 68-56 en sleepten er een derde duel uit. Zaterdag 11 mei om 14:00 uur is de tip-off van de beslissende derde wedstrijd. Pakt RBVM de eerste landstitel? Of slaagt Devedo erin back-to-back de landstitel te veroveren.

Devedo is in Middelburg direct op toeren. De thuisploeg is de eerste minuten vooral zoekende. Beide verdedigingen zadelen de aanvallers op met moeilijke schoten, scores zijn duur. Met nog ruim vier minuten op de klok gaat RBVM in overleg in een time-out. Devedo pakt een steal en een break en na nog twee snelle aanvallen is het 7-14. De regerend landskampioen loopt door naar 7-16, voordat Bert Freriks namens de thuisploeg net voor het kwarteinde tot scoren komt, 9-16.

Het tweede kwart kan Mark Aalders geen stempel op de wedstrijd drukken. Cher Korver en Julia van der Sprong houden het verschil op 18-26. Devedo gaat zorgvuldig met de verkregen marge om. Fabian Jansen scoort fraai achterover onder de basket door op aangeven van Van der Sprong. Het is weer Freriks die nu met een buzzerbeater het laatste woord heeft, 24-30 halverwege de titelstrijd.

De verdediging van RBVM sluit in het derde bedrijf beter. Devedo kan geen soepele aanvallen meer op het court tentoonspreiden. Via een goede drive van Edwin Schalkx wordt het 28-32. Korver antwoordt met een schot van buitenaf. RBVM brengt Elsbeth Aalders in stelling, aan de andere kant wordt Xena Wimmenhoeve onder het bord vrijgespeeld, 32-38. RBVM komt via enkele snelle aanvallen tot op twee punten en met vier kansen op rij brengt Schalkx Mark Aalders in stelling voor de gelijkmaker, 38-38. Freriks zorgt voor de eerste voorsprong van de Middelburgers, 42-40 met het beslissende kwart voor de boeg.

Het laatste kwart zet Mike van Graffijland de ploegen op gelijk hoogte. RBVM pakt dan als eerste het momentum, met een fraaie pass van Schalkx op Elsbeth Aalders, 46-42. Tot 50-46 houden Korver met een afstandsschot en Wimmenhoeve met een aanvallende rebound de aansluiting vast. RBVM schroeft het verschil collectief op naar meer dan tien punten verschil, 61-50. Joeri van Liere kopieert de onder de ring door actie van Jansen uit het tweede kwart voor 68-53. Uiteindelijk klinkt het eindsignaal bij 68-56 en staat er volgende week de beslissende kraker op de agenda.

Playing-coach Mark Aalders kon dik tevreden zijn. ,,Dit was een echte teamprestatie. Ook met de bankspelers. We hebben het voor elkaar gekregen om de volle veertig minuten te knokken met uiteindelijk een extra pass om de open man en vrouw te vinden.” Devedo-coach Kees van de Bunte had het moeilijk. ,,Het was als coach vooral een mentale wedstrijd. Je moet veertig minuten scherp blijven en soms gebruik maken van de klok. Oftewel patience. Dan maar drie keer is scheepsrecht.”

Scores: Bert Freriks 24, Elsbeth Aalders 15, Mark Aalders 14, Edwin Schalkx 11 (allen RBVM) Cher Korver 22, Julia van der Sprong 10, Fabian Jansen (allen Devedo) 10 punten.

(Tekst: Luc Reuvers/beeld: Rien Paardekooper)