Roundup Tweede Divisie Elite A & B

De Tweede Divisie Elite A en B gingen afgelopen zaterdag van start met de eerste toernooidag met twee competitieronden. Devedo 2 en ISR bleven ongeslagen in Duiven bij de Elite A, in Rotterdam was Rotterdam 2 de enige ploeg met twee zeges, al was daar een ontsnapping voor nodig tegen Koprol. Voor Be Quick was er de eerste zege van dit seizoen. Een overzicht.

Tweede Divisie Elite A – Triominos in Duiven

In de Elite A in Triominos is de tip-off op twee velden tegelijk. Devedo 2 neemt het op tegen het Flexteam Zuid. De jonge ploeg uit Ermelo neemt het eerste kwart het voortouw. De winst op de BENE-toernooidag geeft de ploeg een boost. Het Flexteam Zuid zoekt naar elkaar en met 22-2 zit de wedstrijd al na tien minuten op slot. Het Flexteam speelt daarna gelijkwaardig aan Devedo 2, maar na rust (28-10) keert de spanning nooit meer terug, 55-34.

Op het andere veld doet ISR het uitstekend tegen ISV Hengelo 2. Ivar van Rijt zet het eerste kwart direct de toon, 14-4. ISR raast door naar 30-11. Na rust (30-15) sluit Hengelo aan tot 30-24. Van Rijt en Stefan Groen herstellen de marge na kwart drie (38-28) en de zege voor ISR komt de laatste tien minuten niet meer in gevaar, 56-39.

Scores: Hidde Roorda 16, Floris Werkman 13, Thom van Loenen (allen Devedo 12), Marien Kerremans (Flexteam) 19, Ivar van Rijt 36, Stefan Groen (beiden ISR) 16, Petra Garnier (ISV) 23 punten.

Het tweede wedstrijdblok komt Flying Red er snel achter dat Devedo op de hoogste toerental door raast. Hidde Roorda gaat vlot door met scoren en na tien minuten is het visitekaartje van Devedo opnieuw afgegeven, 5-24. Halverwege is het 12-33 en na drie kwarten 18-47. De marge is maximaal 18-51, voordat Flying Red via Mayella Kuikhoven zich laat gelden, 26-53.

Op het aangrenzende veld strijden de tweede teams van ISV Hengelo en BS Leiden tegen elkaar. Leiden neemt het eerste kwart een 9-16 voorsprong. De Leidenaren vergroten die marge halverwege naar 15-30. Hengelo komt niet meer dichterbij en vanaf 27-42 na drie kwarten pakt Leiden afgetekend een 37-42 overwinning.

Scores: Jelmer Kleefstra 11, Mayella Kuikoven (beiden Flying Red) 11, Hidde Roorda (Devedo) 30, Petra Garnier 18, Ming Beltman (beiden ISV) 14, Gert Twigt 22, Ewout Pool 16, Manouk van den Bosch (allen Leiden) 10 punten.

De derde wedstrijdronde spelen de tweede teams van Leiden en Flying Red tegen elkaar. Nu is de start voor de ploeg uit Roden. Via vooral Mayella Kuikhoven is het na tien minuten 6-13 en het tweede kwart vergroot de Rodense ploeg de marge naar 9-19 halverwege. Na de pauze keert de spanning niet meer terug. Flying Red is zuinig op de voorsprong. Bij 25-41 is die maximaal. Na veertig minuten prijkt er 35-51 op het scorebord en gaan beide ploegen met één zege naar huis.

Tegelijkertijd neemt ISR tegen de oude poulegenoot Flexteam Zuid een 6-13 voorsprong na tien minuten. Tot halverwege houdt ISR die marge vast (19-25). Het derde kwart domineert het Flexteam en geeft het maar drie punten weg. Aanvallend pakt het Flexteam net voldoende scores mee. Na driekwart wedstrijd is stand in het voordeel van de groene formatie, 29-28. Ivar van Rijt scoort het laatste kwart voor ISR vijf punten op rij. Voldoende om het Flexteam alsnog af te troeven (37-42) en samen met Devedo 2 de leiding in de Elite A te pakken.

Scores: Gert Twigt 13, Manouk van den Bosch 8, Inge van den Blink (allen Leiden) 8, Mayella Kuikhoven 29, Jelmer Kleefstra (beiden Flying Red) 11, Joshua Jansen 21, Marien Kerremans (beiden Flexteam) 14, Stefan Groen 18, Ivar van Rijt (beiden ISR) 17 punten.

Elite B – Rotterdam

De Elite B mag spelen op het prachtige centercourt van het Topsportcentrum in Rotterdam. Rakesh Sardjoe coacht bij Rotterdam tegen de op papier thuisploeg Koprol. De eerste voorsprong is voor Koprol (8-2), daarna is Rotterdam doortastend met een press, 8-12 na het eerste kwart. Rotterdam is sterk in de aanvalsrebound, Koprol rijdt de fastbreaks sterk. Maar halverwege is de strijd volledig open, 18-19. Het tweede kwart is nipt voor Koprol (30-29) en in de slotfase houdt de ploeg bij 42-41 één punt over. Rotterdam onderbreekt de laatste Koprol aanval met een steal en Joel Broeren maakt de winnende, de laatste time-out van Koprol levert geen score meer op, 42-43.

Scores: Kees van Wielink 13. Peter Nelisen (beiden Koprol) 11, Joel Broeren 16, Robert Hulsbergen (beiden Rotterdam) 11 punten.

WSV 2 heeft het eerste kwart moeite om de kansen te benutten. Be Quick ’28 schiet het eerste kwart met scherp en na tien minuten staat er een 2-14 voorsprong op het scorebord. Daarna neemt Be Quick moeilijke schoten en komt de ploeg uit Apeldoorn langzaam dichterbij als de bal wat beter valt, rust 12-16. Na de pauze is Be Quick scherper en pakt de ploeg uit Zwolle opnieuw een mooie voorsprong, 16-25. WSV komt terug tot 22-25 en 26-29. Be Quick speelt het te haastig uit, maar in de slotseconden rolt Giovanni Gumbs de verlossende score binnen, 26-31. De eerste zege voor de ploeg uit Zwolle dit seizoen staat genoteerd. Janiek van Wijncoop van Be Quick was blij; ,,De vorige keer hebben we net verloren, nu hadden we net genoeg voorsprong.”

Scores:  Joeri Faro (WSV) 8, Daniel Mol 8, Niels Arink 8 (beiden Be Quick) 8 punten.

SC Antilope begint goed aan de wedstrijd tegen Koprol en de jeugd neemt rap een 10-4 voorsprong. Koprol komt langzaam op toeren via vooral Miranda Wevers, 10-12 na het eerste kwart. Tot 16-21 blijven de Utrechtse jongelingen in het spoor van Koprol, daarna loopt de marge in de rommelige wedstrijd op tot 16-25 halverwege. Na de pauze schiet Wevers opnieuw met scherp en met 16-30 zijn de kansen voor Antilope wel verkeken. Koprol dubbelt de score in het derde kwart, 22-44. Teun van Geluk, Joel Verhoef en Jin Hu van Leeuwen geven de youngsters de laatste tien minuten een goede impuls, het verschil blijft door enkele fraaie aanvallen van Koprol echter ongewijzigd, 36-58.

Scores: Joel Verhoef 14, Jin Hu van Leeuwen 12, Teun van Geluk (allen Antilope) 8, Miranda Wevers 19, Ron Wijnands (allen Koprol) 12 punten.

Rotterdam 2 en WSV 2 zijn de volgende ploegen die aan de slag mogen. De Rotterdammers moeten het doen zonder Joel Broeren, die reizigers binnen Rotterdam vervoert als trambestuurder. Zonder de center bouwen de Rotterdammers na de pauze (20-16) aan een marge van tien punten. Het is nog even 20-18, maar de scores zijn duur en spaarzaam. Rotterdam sluipt langzaam weg naar 27-18 en houdt in de slotfase voldoende marge over. WSV probeert in de slotfase nog wat aan te dringen, maar komt niet dichterbij. Wel besluit de ploeg uit Apeldoorn de terugweg op te luisteren met een hapje onderweg.

Scores: Robert Hulsbergen (Rotterdam) 23, Jan Willem Rutgers (WSV) 8 punten.

Het afsluitende duel gaat tussen de twee jongste ploegen van SC Antilope en Be Quick’28. Pascal Boonen (foto) is de enige oudgediende, hij zwaait binnenkort af met pensioen van de reguliere job. Jin Hu van Leeuwen zet snel een 10-4 voorsprong op het scorebord. Be Quick komt sterk terug tot 12-12. Maar daarna is SC Antilope de bovenliggende partij, rust 14-22. Be Quick komt te spaarzaam tot goede schoten in het derde kwart. En waar de Utrechtse ploeg redelijk kan doorwisselen, daar moet coach Bert van Eunen het doen met één wissel, 21-37. De energie van de ploeg uit Zwolle ebt langzaam weg en SC Antilope 3 boekt een royale zege, 25-57.

Scores: Jin Hu van Leeuwen 31, Joel Verhoef 14, Teun van Geluk (allen Antilope) 8, Niels Arink (foto-Be Quick) 10 punten.

Rolstoel Tweede Divisie Elite B: Topsportcentrum Rotterdam

Koprol – Rotterdam Basketbal 2 42-43

WSV 2 – Be Quick ’28 26-31

SC Antilope 3 – Koprol 36-58

Rotterdam Basketbal 2 – WSV 2 37-26

Be Quick ’28 -SC Antilope 3 25-57