Schijnwerpers op John van den Bosch

Een van de blikvangers in het rolstoelbasketbal is John van den Bosch. Met het team van BS Leiden speelt hij mee in de Eerste Divisie, bij het Tweede Divisie team doet hij met Hidde Smits de coaching.

Van den Bosch speelt nog niet zo lang rolstoelbasketbal. ,,Zes jaar geleden werd een spierziekte bij mij geconstateerd. Sporten als zwemmen en golfen die ik normaal deed kon ik steeds minder doen. Toen kwam ik in Leiden bij een revalidatiecentrum terecht dat tegenwoordig Basalt heet. Ik wilde graag sporten en toen kwamen ze met rolstoelbasketbal.’’ Een andere waarheid. ,,Dat was even slikken.’’ Hij kon het niet geloven. ,,Pardon?’’

Van den Bosch legt uit hoe hij in een kleine zeven jaar doorgroeit van speler naar coach. ,,Ik ben 62 jaar en ook door mijn spierziekte gaat het een keer een beetje ophouden. Maar ik vind het zo leuk, het geeft me zoveel energie en ook het coachen geeft me zoveel energie. Het coachen kan ik nog wel lang volhouden.’’ Aan ophouden denk hij niet. ,,Als de teamleden het leuk vinden en ik het leuk vind, blijf ik het doen.’’

Maar nu geniet Van de Bosch intens. ,,Het is zo leuk. Ze lieten zien hoe je een bal op pakt. Ga maar rollen. Dat vond ik zo leuk dat ik twee weken later ben gaan rolstoelbasketballen bij Leiden. Ze hadden twee teams die speelden en ik kon gelijk meedoen.’’ Nog steeds dik tevreden over die beslissing: ,,Doen!’’ De rolstoelers bij Leiden hebben het in die periode moeilijk. ,,Er vielen wat leden weg en toen bleef het B-team over. Ik ben daar in gaan spelen. We zijn nog even naar de C-divisie afgezakt. Maar we kregen er gelukkig een paar spelers bij, waardoor we weer een B en C team konden opzetten. Ik ben speler van de B en coach van de C.’’ B staat nu voor Eerste Divisie, C is de huidige Tweede Divisie.

Van den Bosch straalt op toernooidagen niets dan plezier uit. ,,Ik coach positief. Aan negativiteit hebben we niets. Ze weten zelf wel als ze wat verkeerd hebben gedaan. Ze doen beter hun best als je alleen de positieve dingen benadert. Het plezier in het spel hebben is het aller belangrijkste. De prestatie komt vanzelf.’’ Zijn werk en sport zijn complementair. ,,Ik ben systeembeheerder en zit in de computers.’’ Met een grote liefde voor het sporten. ,,Ik heb wel altijd gesport en hoog gesport in het verleden. Ik zat in het verleden in de waterpolo selectie. Ik heb zeker een sporthart, maar niet in combinatie met mijn werk. Elke sport vind ik mooi. Ik kijk graag sport, maar doe het liever zelf.’’

Over de puntenindeling heeft Van den Bosch zo zijn gedachten. Hij legt uit: ,,Ik vind de puntenindeling van de handicaps heel moeizaam. Iedereen die hier zit mankeert wat. Anders zit je niet in een rolstoel. De een doet er heel veel voor om op peil te blijven. Dat zie je in het spel. Als ik minder zou doen, wordt het minder en wordt ik lager gewaardeerd.” Van den Bosch kijkt daarbij niet alleen naar zichzelf. ,,Ik heb moeite met hoe die verdeling is. Waarom is de één twee, de ander een vier. Daar mogen ze wel beter naar kijken. En bijvoorbeeld om de vijf jaar keuren.’’

Het goede gevoel staat bij Van den Bosch centraal. ,,Het plezier hebben en wél willen winnen. Als ze sterker zijn dan is dat zo. Dan baal ik wel. We moeten wel voor ieder punt gaan.’’ De homogeniteit bij BS Leiden is groot, ze gaan gedeeld aan kop in de Eerste Divisie en in trainer coach Kim Meeuwissen vindt hij een enthousiaste medestrijder. ,,Zo is onze coach ook.’’

(tekst/beeld: Luc Reuvers)

2 gedachten over “Schijnwerpers op John van den Bosch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *