Stichting BEN vergroot rol in rolstoelbasketbal-competitie door intensivering samenwerking met NBB

In 2022 deed de NBB in samenwerking met Basketball Experience NL (Stichting BEN) een rondvraag bij verschillende competitie spelende clubs op verschillende niveaus. Samen brachten zij in kaart waar de uitdagingen en kansen liggen binnen deze tak. Conclusie: er is meer aandacht en tijd nodig om het ledenaantal binnen het rolstoelbasketbal te stabiliseren en vervolgens te laten groeien. Vanaf het seizoen 2023-2024 zal stichting BEN de competitie-opdracht voor drie seizoenen op zich nemen, waarbij Dennis Bouwmeester de overstap zal maken van medewerker van de NBB naar full time medewerker bij stichting BEN. 

Stichting BEN neemt, middels een samenwerkingsovereenkomst met de NBB, sinds 2014 de voorbereiding naar EK’s, WK’s en Paralympische spelen voor nationale teams als uitvoerder op zich. Dit jaar organiseert de stichting de Final 4 van de Europese Champions Cup, en heeft het een belangrijke organisatorische rol in het EK dat van 9 tot 19 augustus in Rotterdam wordt gehouden. Na de ervaring van de organisatie van het EK rolstoelbasketbal vrouwen in 2019 is dat een mooie nieuwe stap.

Onder de vlag van de NBB zal Stichting BEN zich de komende drie seizoenen gaan inzetten op verschillende vlakken in de rolstoelbasketbal competitie, denk hierbij aan competitie-organisatie, ledenwerving en verenigingsondersteuning. Dit seizoen keek stichting BEN al over de schouders mee bij de BENE-competitie en werkte daarin al intensief samen met Dennis, maar ook met zuiderburen Basketball Vlaanderen, waar inmiddels lijntjes gelegd zijn om met elkaar te kijken naar de toekomst van rolstoelbasketbal. ‘Ik denk dat we met de expertise van onze werknemers de rolstoelbasketbal competitie in Nederland naar een hoger plan kunnen tillen. Niet alleen qua kwaliteit en kwantiteit maar met name in beleving. Van sporters, coaches en fans. We hebben echter te weinig technische kennis in huis hoe volledige competities te organiseren. Daarom is Dennis een onmisbare schakel, die naast projectleider competitie overigens meerdere rollen zal gaan vervullen bij ons,’ aldus Toine Klerks, directeur van Stichting BEN.

Vanaf 1 april zal Dennis, via een afbouwperiode van 3 maanden, zijn rol binnen stichting BEN gaan vervullen. Waarmee hij in april en mei al meteen op internationaal vlak aan de slag mag: de trainingsstage van het Australisch mannenteam op Papendal en de uitvoering van de Final 4 Champions Cup staan op het programma.


Algemeen Directeur van de NBB, Maarten Hoffer, ziet de samenwerking als een enorme kans voor het rolstoelbasketbal. ‘Stichting BEN is een belangrijke stakeholder voor de NBB en zij kunnen vanuit hun expertise en opgebouwde netwerk helpen om het rolstoelbasketbal verder door te ontwikkelen. In het basketball zet de NBB, niet alleen binnen het rolstoelbasketbal, in op samenwerking om onze sport te laten groeien. Het is mooi dat binnen rolstoelbasketbal de kennis van Dennis kan worden ingezet en dat hij, na 20 jaar werkzaam te zijn geweest binnen de NBB, betrokken blijft binnen onze community . We wensen Dennis vanzelfsprekend heel veel succes en plezier toe in zijn nieuwe job en zullen zijn collegialiteit, stabiliteit en kennis van zaken zeker gaan missen’.  

De Nederlandse Basketball Bond en stichting Basketball Experience NL zijn blij met de hernieuwde samenwerking voor de komende drie seizoenen. De intensivering moet ervoor zorgen dat rolstoelbasketbal groeit, jonge sporters met een beperking aansluiting vinden bij clubs en dat nationale teams (en aanwas) op niveau kunnen blijven.

Met de overstap van Dennis naar Stichting BEN, maar ook vanwege het feit dat Antoine Pannen (Coördinator Verenigingsondersteuning) de NBB inmiddels heeft verlaten voor een nieuwe uitdaging in het onderwijs, worden er twee nieuwe vacatures uitgezet bij de NBB. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Juliet Fransen, Directeur Basketball Participatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *