Sunrise Medical Braves 2 nog ongeslagen

Door Dennis Bouwmeester / Maarten van Ras

Het 2e team van Sunrise Medical Braves is na 2 speelronden als enige nog ongeslagen. In een spannende wedstrijd tegen R.B.V.M. in Middelburg trok het team aan het langste eind met 60-64.  Bo Kramer was flink op dreef met 35 punten, waaronder ook beslissende vrije worpen vanaf 60-61. Bij R.B.V.M. haalden vier spelers de dubbele cijfers, maar het bleek niet voldoende om nog terug te komen van de marge van 14 punten die de Braves in het 3e kwart hadden opgebouwd.   

Het 1e team van de Braves verging het een stuk minder. Devedo was duidelijk een maat te groot en won met 84-17.  Het werd de wedstrijd van de youngsters bij Devedo. Mike van Graffijland en Floris Werkman waren de topscorers met 19 en 18 punten. Hidde Roorda maakte z’n eredivisiedebuut en was goed voor 4 punten. 

SC Antilope heeft z’n eerste zege van het seizoen binnen. In eigen huis versloegen ze Only Friends met 62-52.
Door scores van Daniël Schouten en Maykel van Rijsinge wordt het nog even 10-12, maar met een 8-0 run komt Antilope op 18-12. In het tweede kwart wordt de voorsprong gestaag uitgebouwd (30-16).
Met name het scorend vermogen van Boris van Hunnik en Len van Dort zorgt ervoor dat Antilope aan de goede kant van de score blijft, maar Only Friends maakt het nog even spannend door op 7 punten te komen. Uiteindelijk wordt de marge 10 en kan Antilope dus z’n eerste overwinning bijschrijven. 
Topscorers van de wedstrijd: Boris van Hunnik (Antilope) 24, Daniël Schouten (Only Friends) 23, Len van Dort (Antilope) 21, Maykel van Rijsinge (Only Friends) 21.

Eerste Divisie ook van start
De Eerste Divisie is afgelopen zaterdag ook van start gegaan met wedstrijddagen in Rotterdam en Vleuten. De Eerste Divisie bestaat uit twee poules, van 6 en 5 teams, die later in het seizoen nog kruiselings gaan spelen. Er zijn in totaal 9 wedstrijddagen.  
De Tweede Divisie start komende zaterdag in Leiden en Nijmegen. Ook hier is er een poule van 5 en één van 6. In de Tweede Divisie poule 1 komt voor het eerst een flexteam uit (Flexteam Zuid), bestaande uit spelers van verschillende clubs die afzonderlijk niet voldoende competitiespelers hadden om te kunnen spelen.  

Stichting BEN levert ballen en classificatie signing voor Eredivisie
Afgelopen zaterdag zijn er ook ballen en de nieuwe classificatie signing uitgereikt bij de eredivisiewedstrijden.

In 2022 deed de NBB in samenwerking met Stichting BEN een rondvraag bij verschillende competitie spelende clubs op verschillende niveaus. Samen brachten zij in kaart waar de uitdagingen en kansen liggen binnen deze tak. Conclusie: er is meer aandacht en tijd nodig om het ledenaantal binnen het rolstoelbasketbal te stabiliseren en vervolgens te laten groeien. Onder de vlag van de NBB zal Stichting BEN zich de komende drie seizoenen gaan inzetten op verschillende vlakken in de rolstoelbasketbal competitie, denk hierbij aan competitie-organisatie, ledenwerving en verenigingsondersteuning. Vanaf het seizoen 2023-2024 neemt stichting BEN de competitie-opdracht voor drie seizoenen op zich.

Een belangrijke stap in professionalisering is het spelen met dezelfde wedstrijdbal op iedere wedstrijdlocatie in de landelijke eredivisie. Door de unieke formule van stichting BEN en het vinden van twee sponsoren in de competitie rolstoelbasketbal is het financieel mogelijk dat iedere club in de eredivisie 10 eigen wedstrijdballen ontvangt. Hetzelfde type bal dat op EK, WK en paralympische spelen gebruikt wordt. 

Naast ballen ontvangt iedere speler classificatie signing voor achter op de rolstoel. Via deze manier brengt men in kaart hoeveel punten men in het veld heeft staan (door gebruik te maken van een classificatiesysteem ben je verplicht om spelers met verschillende fysieke beperkingen tegelijkertijd op te stellen, gekenmerkt door een bepaald aantal punten). Dit is handig voor scheidsrechters en draagt bij aan de bewustwording en begrip van publiek dat minder bekend is met de sport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *