TOTO Basketball Cup prooi voor Devedo

uitreiking Rob Verheuvelen award
Edwin Wallaart (l) en
Jan Berteling (r)

De rolstoelbasketballers van Devedo pakten de eerste prijs van het seizoen. Na een mooie finale ging de TOTO Basketball Cup uiteindelijk mee naar Ermelo. Devedo ging de gehele wedstrijd aan de leiding en troefde RBVM met 64-59 af. 

Devedo opent de score in Almere en als de wedstrijd langzaam op gang komt, behoudt Devedo het voordeel, 14-17 na het eerste kwart. In de tweede tien minuten profiteert Devedo uit wat turnovers en met splijtende breaks pakt het negen punten mee uit de turnovers. RBVM blijft echter goed in het spoor van de Oranje-hemden via eerst Elsbeth Aalders en het tweede deel van het kwart Bert Freriks en Edwin Schalkx. Bij rust is de strijd nog volledig open, 31-35. 

In de pauze reikt Edwin Wallaart de Rob Verheuvel-award uit aan Jan Berteling. Hij was jaren lang voorzitter van de NBB en zette zich ook in voor het rolstoelbasketbal als voorzitter in een tijd dat Rob Verheuvel bondscoach van de Oranje rolstoelbasketballers was.

Na de pauze scoort Freriks (foto zwart #10) meteen de aansluitingstreffer met 33-35. Devedo speelt daarna vijf aanvallen perfect uit, vier verschillende spelers halen een keer de trekker over. Bij 33-43 moet RBVM in de achtervolging om in de wedstrijd te blijven. De Zeeuwse verdediging sluit daarna wat beter met een goede rebound als slotstuk. Edwin Schalkx ontpopt zich voor de Middelburgers tot VeldmaarSchalkx. Met zes punten op rij verkleint hij de marge weer tot vier punten, 39-43. De ploegen wisselen nog wat scores uit in het derde kwart, 45-49. Mark Aalders opent het vierde kwart direct met de aansluitende score, 47-49. Devedo trekt de verdediging aan en met fraaie aanvallen loopt het opnieuw tien punten uit, 47-57. Schalkx (met mooie slalommen) en Freriks brengen RBVM met een laatste krachtsinspanning nog tot 59-62. Devedo verdedigt in de slotminuten tot drie keer toe een pass van RBVM naar schutters onder de ring, drie aanvallen blijft RBVM verstookt van scores. Vrije worpen van Jansen voor Devedo leveren een beslissende marge op, 59-64. Schalkx probeert na een time-out nog een driepunter. De bal ketst van de ring en de rebound is voor Devedo. Julia van der Sprong dribbelt de laatste vijftien seconden vol. De buit is binnen voor Devedo en kan al beginnen met feestvieren. Van de Sprong is de Koningin van de Wedstrijd, Fabian Jansen de Koning, en beiden al de gehele wedstrijd gehuld in prachtig Oranje. 

Julia van de Sprong – Winnaar Cup – Koningin van de Westrijd. 

Van der Sprong geniet na de finale met volle teugen, met op haar schoot de Koningtrofee. Oranje had ze al aan. ,,Ik vind het leuk dat ze daar aandacht aan besteden en dat het een professionele uitstraling heeft. Ik ben blij dat we hebben gewonnen en vorige week waren we ook al heel goed bezig met z’n allen.” Vorige week versloeg Devedo RBVM op de slotdag van de competitie. Beslissend voor deelname aan de play-offs om de nationale titel. Maar, nieuwe wedstrijd, nieuwe kansen. ,,Er staat meer spanning op. We wisten dat het een heel andere wedstrijd zou worden, maar dat heeft goed uitgepakt. We konden de aanval lekker doorspelen, een extra pass en de vrije man vinden.” Van der Sprong pakte enkele belangrijke steals en voorkwam enkele Middelburgse scoringskansen. ,,Als het even niet lukt kun je daarop terugvallen. Dat het is heel fijn.” De laatste aanval was Van der Sprong bovendien de dribbel Koningin tot aan het verlossende eindsignaal. ,,De laatste aanval wisten we het wel en konden we gewoon uitspelen. Heel fijn. Ik zag dat het nog 15 seconden was en dacht als ik ga passen kunnen zij nog uitspelen.” 

Edwin Schalkx – de man van de triple double: scores-rebounds-assists – Veldmaarschalkx 

Schalkx straalt trots en chagrijn uit. ,,Ik baal er flink van. Het is een unieke kans voor een kleine club uit Zeeland. Het is sport. Winnen en verliezen. Hadden we hem kunnen winnen. Ik denk het wel.” Schalkx noteerde een triple double. ,,Oh ja? Ik hou dat niet bij. Maar ik koop er niks voor. Ik had liever die prijs meegenomen en in de verenigingskast gezet.” Schalkx zette tot twee keer toe een inhaalrace op gang toen de marge naar tien punten was opgelopen. ,,Ik dacht ik probeer het op mijn schouders te pakken en gelukkig lukte het. Daarna ga ik over performen en had ik het simpel moeten houden en gooi ik een paar ballen weg. Daar baal ik flink van.” Schalkx haalt zijn gedachten terug . , Oh Ed, waarom geef je die pass nou. Dat kan niet, ga voor je eigen schot. Het is een split second dat je moet beslissen en ik denk je teamgenoot staat er beter voor. Dan pass je. Dan geef ik een foute pass en moet ik de hand in eigen boezem steken. Ik denk dat iedereen dat doet. We hebben er hard voor gestreden. Het was een unieke ervaring hier te zijn.” De fans roerden zich goed in Almere. ,,We hebben een supportersbus meegenomen. Die hebben we continu gehoord. Het was een hele belevenis en we hebben er echt wel wat van gemaakt. Ik hoop dat iedereen ervan genoten heeft, het viel voor ons de verkeerde kant op.” Lege handen dus. ,,We zijn heel trots. Je geeft je tegenstander een hand en je gaat door voor de volgende. Je probeert beter te worden. Hierna komen de play-offs en moeten we hard aan de bak.  

Iedereen zit dicht bij elkaar en iedereen kan winnen van elkaar. We gaan ervoor!” 

Scores: Bert Freriks 20, Edwin Schalkx 17 (11 rebounds, 10 assists), Mark Aalders 12, Elsbeth Aalders (allen RBVM) 8, Fabian Jansen 20, Xena Wimmenhoeve 15, Cher Korver 14, Julia van der Sprong (allen Devedo) 12 punten. 

Tekst: Luc Reuvers, beeld: NBB – Kasper Rijkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *