In de schijnwerper: Tony Schouten

Tony Schouten staat al 35 jaar synoniem voor rolstoelbasketbal, een sport die een integraal onderdeel van zijn leven is geworden. Tijdens zijn revalidatietraject bij Heliomare ontdekte hij al snel rolstoelbasketbal en raakte direct gepassioneerd door de sport.

De synergie van teamwork en het fysieke aspect spraken hem onmiddellijk aan. Vanaf dat moment zette hij al zijn sportlessen bij Heliomare om naar rolstoelbasketbal. Dat leidde tot zijn eerste stappen als speler bij VIOS ’82 in Alkmaar.

Bij VIOS groeide Schouten door en hij bracht zelfs zijn team naar de Eerste Divisie. De promotie ging helaas niet door vanwege de intensiteit van extra trainingsuren en wedstrijddagen. Schouten nam een stap terug, totdat het kersverse Eredivisie-team JBC/nh hem vroeg het team te versterken.

Gedurende 16 jaar was JBC/nh de thuisbasis voor Schouten. Na enkele succesvolle jaren, waarin JBC/nh zelfs vijf teams had, stopte het Eredivisie-team in 2009. Schouten ging op zoek naar nieuwe uitdagingen en verhuisde met enkele voormalige teamgenoten naar Landslake Lions in Landsmeer. Daar wisten ze op het hoogtepunt het landskampioenschap te winnen en waar ze de bekerfinale behaalden. Een paar jaar later ging het rolstoelbasketbalteam van Landslake Lions over naar Only Friends in Amsterdam. Daardoor kwamen er meer mogelijkheden binnen deze grote organisatie.

Sinds 2009 draagt Schouten de rode clubkleuren. Sinds drie jaar heeft hij een andere rol aangenomen, namelijk die van coach. Aanvankelijk was het plan om onder Martin Moerman het vak te leren als assistent-coach. Door onvoorziene omstandigheden moest Schouten direct het hoofd coachschap overnemen. Dat gaf hem en zijn atleten veel leermogelijkheden en het zetten van grote stappen met de focus op teamwork en samenwerking binnen het team. Zijn taak is om een homogeen team te smeden en hij geniet van het werken met jonge talenten, hij geeft hen de kans om te groeien.

Schouten heeft alle competitievormen in de Eredivisie meegemaakt, van play-offs met best-of-3 (of 5) tot een knock-outsysteem. Zijn voorkeur gaat duidelijk uit naar een best-of-3 (of 5) systeem, waarbij het beste presterende team uiteindelijk zegeviert.

Met Only Friends kregen ze de kans om Europees te spelen. Dat resulteerde in een zelfgeorganiseerd toernooi in Amsterdam. Schouten, met zijn ervaring in Europacups, zorgde voor een goed georganiseerd toernooi. Zijn betrokkenheid buiten het veld begon toen een TD’er (Technical Director) van IWBF hem vroeg wat hij na zijn carrière als speler zou gaan doen. Op zijn verjaardag kreeg Schouten een belletje van Hans Tukker met de vraag of hij al wist wat hij ging doen. Het resulteerde in zijn deelname aan een europees toernooi als leerling. Hij kreeg eerst de mogelijkheid om te observeren, maar al snel besloot hij actief deel te nemen. Ondanks problemen tijdens dat toernooi, pakte Schouten alles op en gebruikte het als leermoment.

Het eerste toernooi waarvoor hij verantwoordelijk was, werd geannuleerd door de Corona pandemie in 2020. Dat werd uitgesteld naar 2021 en tenslotte samengevoegd met de 2e voorronde waardoor zijn ronde werd geschrapt in 2022. Uiteindelijk organiseerde Schouten met succes de Eurocup 3 finaleronde in 2023 in het Turkse Yalova.

Als coach ziet Schouten mogelijkheden om de sport vooruit te helpen, maar hij benadrukt dat hiervoor meer samenwerking tussen clubs nodig is.

Tekst Mariska Beijer / beeld Luc Reuvers

1 gedachte over “In de schijnwerper: Tony Schouten

  1. Pingback: In de Spotlight: Ravey Vuijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *