In de schijnwerper: Ravey Vuijk

Ravey Vuijk, een naam die misschien nog niet bij iedereen bekend is, maar zeker de moeite waard is om te leren kennen. Op slechts 16-jarige leeftijd heeft Ravey al aardig wat levenservaring gekregen waardoor uiteindelijk rolstoelbasketbal op zijn pad kwam. Geboren en getogen in IJmuiden, Nederland, maakte Ravey zijn eerste stappen. Op zevenjarige leeftijd moest hij geopereerd worden aan zijn rug, wat resulteerde in een incomplete dwarslaesie. Maar dit hield Ravey niet tegen. Van jongs af aan sportief en op avontuur, bleef dat zijn kernwaarde. 

“Op school (Heliomare) heb ik therapie, en mijn therapeut kende Tony (Schouten) van Only Friends. Hij heeft mij een keer meegenomen naar een training,” vertelt Ravey over zijn eerste kennismaking met rolstoelbasketbal. Only Friends wordt zijn thuisbasis, de plek waar hij zijn talent verder kan ontwikkelen. “Ik speel nu drie jaar bij Only Friends en het is eigenlijk extreem leuk voor mij”, zegt Ravey met een glimlach. Al snel ontstijgt hij het tweede team, waar hij voornamelijk guard speelt en bankt hij bij het eerste team in de Eredivisie. De mogelijkheid om op twee niveaus mee te draaien is goed voor deze jonge speler, ervaring opdoen en uren maken.

Hoewel zijn basketbalkunsten hard aan ontwikkelen zijn, is Ravey ook student. “Ik zit op het speciaal onderwijs op Heliomare. Het is mijn laatste jaar hier, en dan ga ik naar Entree. Dat is een tussenjaar voor het MBO,” deelt hij over zijn schoolplannen. Wat hij daarna wil doen? Wie weet! De toekomst ligt helemaal open. Zijn toekomstplannen mogen dan nog niet helemaal duidelijk zijn, maar één ding is zeker: Ravey is vastbesloten om zijn basketbaldromen na te streven, die zijn vrij duidelijk “Mijn ultieme doel is de Paralympics en het Nederlands Mannenteam halen,” verklaart hij vol passie. Ravey traint momenteel al mee bij de U19 en U23, dus de eerste stappen richting deze droom zijn gezet!

Maar Ravey is niet alleen gefocust op zijn eigen succes. “Ik geniet van het team, lol hebben tijdens trainingen en toch ook een winstpunt behalen,” benadrukt hij. Voor Ravey draait basketbal niet alleen om het spel zelf, maar ook om de gemeenschap en het teamwork dat het met zich meebrengt.

tekst: Mariska Beijer, beeld: Luc Reuvers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *